Autor: Indrek Kald • 7. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Garage48 pöörab Tartus suuna kunstile

Sel nädalavahetusel toimub Tartus juba kuuendat korda häkaton Garage48 Arts & Hardware, kus saab 48 tunni jooksul arendada innovaatilisi leiutisi, mis ühendavad kunsti ja riistvara.
Mullune häkaton Garage48 Hardware & Arts.
Foto: garage48.org

Varasemalt Hardware & Arts nime kandnud häkaton keerab sel korral terminid vastupidiseks ja eriline rõhk paigutatakse just kunstile ja loovusele. Avatud on uus osaluskategooria creative, millega saavad üritusele ligipääsu loovisikud, et oma ideid ellu viia.

Garage48 kaasasutaja ja paljude varasemate Hardware & Arts häkatonide moderaatori Priit Salumaa sõnul on arendusnädalavahetuste lahutamatuks osaks loovus ja loomingulisus. "Nii suure ajasurve tingimustes peab probleemidele lahenduste leidmiseks leidlikkuse tühjaks väänama ja oma "loovmootori" täielikus mahus rakendama," märkis ta.

"Samuti oleme Garage48ga alati eksperimenteerinud nii formaadi uuendustega kui ka teemapüstitustega - oleme ju jõudnud digimaailmast analoogmaailma hiljutiste puidu-häkatonide näitel. Neid kahte kogemust kokku pannes on üsna loomulik astuda samm kunstide ja loomingu poole ning teha meie tavapärase interdistsiplinaarse riistvara häkatoni fookuses vangerdus - seekord on rõhk kunstidel," rääkis ta.

Salumaa sõnul ei kao riistvara komponent kuhugile. "Ootan igatahes huviga ning ootused on kõrged. Kuuldavasti on arendusnädalavahetusele tulemas ka kirjanikud," lisas Priit Salumaa.

Häkatonil on kasutada hulganisti materjale, seadmeid ja tööriistu. Kohal on ka erinevate erialade mentorid ja korraldustiim, kes terve ürituse vältel osalejaid jõu ja nõuga abistavad. Professionaalse 3D-printeri ja tiimiga tuleb Mass Portal Lätist, mentorid on Microsoftist, Fortumost, Mooncascade´ist ning Tartu Loomemajanduskeskusest.

Osavõtjad kohtuvad reede õhtul ning esitlevad oma ideid. Meeskonnad luuakse ürituse esimestel tundidel kohapeal, peale kõikide ideede esitlusi, ning tihedat tööd täis nädalavahetus algab laupäeva hommikul.

"Tegeletakse oma idee elluviimisega ja töötavaid prototüüpe esitletakse Physicumi laval juba pühapäeva õhtul kell 17, millest tehakse live-ülekanne ka Garage48 Facebook’i profiilis ning garage48.org kodulehel," selgitas ürituse peakorraldaja Kadri Kõivik.

Arts & Hardware 2019 toimumise teevad võimalikuks Euroopa Regionaalarengu Fond, Tartu Ülikool, Eesti Kunstiakadeemia ja Kaitseväe Ühendatud Õppeasutused.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755