Autor: Indrek Kald • 8. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehisintellekt toob kodanikele uued teenused

Tehisintellekt loob omavalitsustele uusi võimalusi kodanikele pakutavate teenuste arendamisel ja automatiseerimisel, selgub eestlaste koostatud ELi raportist.
Raportöör Jan Trei ELi regioonide komitees.
Foto: ELi regioonide komitee

ELi regioonide komitee võttis Brüsselis vastu Viimsi vallavolikogu liikme Jan Trei koostatud arvamuse "Tehisintellekt Euroopa huvides". Arvamuses julgustab komitee Euroopa Liitu kasutama võimalust automatiseerida protsesse ja korduvaid ülesandeid masinate ja tehisintellekti rakendamise abil, mis suudavad ülesandeid täita palju suuremas ulatuses ja kiiremini kui on inimvõimuses.

Arvamuses tunnistab komitee ka vajadust välja töötada Euroopa tehisintellekti raamistik ning toetab ELi ühist käsitlust, mille abil hoogustada investeeringuid, valmistuda sotsiaal-majanduslikeks muutusteks ja kehtestada eetikasuunised.

Lisaks rõhutatakse ka vajadust töötada välja paindlikumad mehhanismid tehisintellekti rakendamise ja innovatsiooni finantseerimise osas ELis, kuna valdkond on väga kiirelt arenev ja pikalt planeeritud finantsmehhanismid ei paku piisavat paindlikkust muutustele reageerida.

"Euroopa kohalikud ja piirkondlikud omavalitsused peaksid olema kaasatud tehisintellektiga seotud arengute suunamisel ja mõtestamisel valdkondades nagu isejuhtiv ja/või nõudepõhine ühistransport, targa linna kontseptsioon, targad lahendused sotsiaalhoolekandes ja tervishoius, keskkonnavaldkonnas, tehisintellekti kohaldamine e-valitsemiseks, erinevad e-teenused haridusvaldkonnas," sõnas Jan Trei.

Ta tõi näiteks programmid, mis paigutavad lapsed automaatselt elektroonilisse lasteaia ja kooli järjekorda, arvestades kodule kõige lähemat haridusasutust. "Kui laps sünnib, küsib omavalitsus, mis lapsele nimeks panna," lisas Trei.

Raportöör Trei kinnitusel on valdkond oluline ka Eesti omavalitsustele, mis saaksid tehisintellekti abil pakkuda paremaid ja kiiremaid teenuseid, et elanikke toetada oma õiguste kasutamisel nii palju kui võimalik ja koormata kohustuste täitmisel nii vähe kui võimalik.

"Eesti on Euroopas lipulaevaks tehisintellekti arendamisel. Näiteks on Tallinna Tehnikaülikool koostöös erasektoriga välja töötamas tehisintellektil põhinevaid transpordilahendusi, mille kasutuselevõtt kohalikus transpordis võib juhtuda varem kui seda oodata oskame," kinnitas Trei.

Esimeseks toimivaks lahenduseks on Eesti esimene isejuhtiv sõiduk Iseauto, mida tutvustati raporti esitamise päeval ka Brüsselis Euroopa tööstuse päevadel, mille avas Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.

Trei eksperdiarvamuse koostamises osales Tallinna tehnikaülikooli vanemteadur Raivo Sell. See on kahekümnes ELi regioonide komitee Eesti delegatsiooni liikme poolt komitee nimel koostatud arvamus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755