Autor: ITuudised.ee • 27. veebruar 2019

Tartu Ülikoolis valmis tulevikutelefoni prototüüp

Tartu Ülikooli füüsikud on välja töötanud mobiiltelefoni lisatava grafeenipõhise sensori, mis seiraks aktiivselt ümbritsevat õhku ja teeks liikujale ettepanekuid valida ohutum teekond. Esimest prototüüpi tutvustatakse Barcelonas toimuval suurüritusel.
Tartu Ülikooli teadlaste väljatöötatud sensor erineb teistest turul olevatest oma tundlikkuse poolest.
Foto: Randel Kreitsberg

„Kui enne saime vaid laboris katseid teha, siis nüüd on meil võimalik tehnoloogiat läbi proovida tegelikus keskkonnas – õues. Minna on veel pikk tee ja nagu teada, kasvab investeeringute vajadus tipu pool samuti päris palju,“ selgitas Tartu Ülikooli vanemteadur Raivo Jaaniso seadme arendajate järgmisi samme.

25.–28. veebruarini Barcelonas toimuv Mobile World Congress on maailma suurim tulevikutehnoloogiat tutvustav mess. Grafeeniprojekti teadlaste eesmärk on sõlmida kohapeal sidemeid mobiiltelefonide tootjatega ja seejärel jätkata arendustööd. „Järgmine eesmärk on teha uus prototüüp, milles kõik oleks tunduvalt väiksem ja millest valmis tooteni oleks veel vaid viimane samm,“ täpsustas Jaaniso. Muu hulgas tuleb veel põhjalikult katsetada pikaajalist stabiilsust. Jaaniso sõnul võiks katseprojekti käigus proovida seadet igapäevakasutuses mõnikümmend inimest.

Tartu Ülikooli teadlaste väljatöötatud sensor erineb teistest turul olevatest oma tundlikkuse poolest. See töötab edukalt ka välitingimustes, kus mürgiste ainete kontsentratsioon on väike, hoiatades kandjat näiteks sõidukite heitgaaside eest. „See töötab umbes samamoodi nagu inimese nina,“ ütles Jaaniso.

Tartu Ülikooli teadlased töötavad grafeenipõhist sensorit välja üleeuroopalise teaduspartnerlusprojekti „Graphene Flagship“ raames. Miljardi euro suuruse eelarvega projekti eesmärk on arendada grafeenil põhinevaid tehnoloogilisi tulevikulahendusi ja selles osalevad 23 riigi teadlased. Peale eestlaste sensori töötatakse ka näiteks puutetundlike ekraanide, superakude, nutiriietuse ja 5G-internetiga seotud riistvara arenduse kallal.

Loe täpsemalt ERR Novaatorist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052