Autor: Indrek Kald • 6. märts 2019

Microsoft sõnastas küberturbe neli trendi

Microsoft avaldas järjekorras 24. küberturvalisuse raporti, mis võtab kokku eelmise aasta tulemused ning annab juhiseid käesolevaks aastaks.
Microsofti küberturvalisuse raport annab ülevaate sellest, kuidas krüptoraha toimib.
Foto: Pixabay

Kokku analüüsiti aasta vältel Microsofti pilve läbinud 6,5 triljonit turvasignaali. Info põhjal kaardistati neli peamist trendi valdkonnas.

Lunavara rünnakute arv on vähenemas

Mullused andmed näitavad lunavara rünnakute langust, mis on heaks näiteks, kui edukalt julgeolekupoliitika suudab kurjategijaid tõrjuda. Lunavara rünnakud on juba alates 2017. aastast vähenenud. See on väga positiivne trend, sest tegemist on vägagi ohtliku rünnakutüübiga.

Krüptoraha kaevandamine on jätkuvalt laialt levinud

Kui lunavara rünnakute vähenemine on positiivne trend, siis krüptoraha kaevandamine on jätkuvalt laialt levinud. See on üks meetoditest, mida küberründajad on hakanud lunavara asemel kasutama. Krüptoraha kasumlik kaevandamine nõuab tohutut arvutusvõimsust, et täide viia keerukaid kalkulatsioone. Seega installivad kurjategijad pahavara kasutajate arvutitesse, et nii-öelda varastada vajalikku arvutusvõimsust. Microsofti küberturvalisuse raport annab ülevaate sellest, kuidas krüptoraha toimib ning teistest teguritest, mis mõjutavad seda trendi.

Tarkvara tarneahelad on ohus

Rünnakud tarkvara tarneahelatele on teine trend, mida Microsoft on jälginud juba mitu aastat. Üks taktika, mida ründajad kasutavad, on ohustatud osade ühendamine õiguspärasesse rakendusse või uuenduste paketti, mida levitatakse tarkvara kasutajate seas. Sääraseid rünnakuid on keeruline avastada, sest nad kasutavad ära väga kavalalt klientide usaldust tarkvara pakkujate vastu.

Andmepüük on jätkuvalt kõige eelistatum rünnaku viis

Pole üllatav, et andmepüük hoiab kõige populaarsema rünnaku viisi positsiooni ja usutavasti see nii ka lähitulevikus jätkub. Hea uudis: sarnaselt lunavarale on rünnakud muutnud kurjategijate jaoks keerulisemaks, sest tööriistad ning meetodid kaitsmaks kasutajaid on arenenud ja avastatud on palju detaile, mis aitavad andmepüügi vastu võidelda.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052