Autor: Indrek Kald • 12. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tutvustab OECD digikonverentsil e-riiki

Ettevõtlus- ja tehnoloogiaminister Rene Tammist ning side ja riigi infosüsteemide asekantsler Siim Sikkut tutvustavad Pariisis OECD digikonverentsil riigi ja ettevõtjate koostöös loodud digilahendusi.
Minister Rene Tammist Pariisi konverentsil.
Foto: Peter Gornischeff

Tammisti sõnul on Eesti e-riik olnud alati teerajaja ning teinud ka viimastel aastatel olulisi samme, mis paistavad rahvusvaheliselt silma. "Meie X-tee andmevahetuskiht, mis ühildab kõiki riigi e-teenuseid, on kasutusel ja arendamisel ka Soomes ning loodetavasti varsti ka Islandil," märkis ta.

"See on hea näide sellest, kuidas teha avaliku sektori koostööd innovaatiliste lahenduste väljatöötamisel ka riikide üleselt. Andmete vaba liikumine on eelduseks Euroopa konkurentsivõime kasvule ja X-tee on sellesse üheks tõhusaks panustajaks," lisas minister.

"Tõsiasi, et valdav osa ettevõtete, riigi ja eraisikute vahelisest suhtlusest toimub elektrooniliselt, tundub Eestis küll loomulik, kuid ei ole seda sugugi paljudes kohtades maailmas. Ka paljudes Euroopa riikides tähendab e-arve lihtsalt e-postile saadetavat PDF-faili ning maksudeklaratsiooni täitmine võtab tunde, kui mitte päevi, rääkimata ettevõtte loomisest," kirjeldas Rene Tammist.

"Meil on eKool, digilugu ja digiretsept – praktilised näited sellest, kuidas me Eesti infoühiskonnas andmeid mugavalt ja turvaliselt kasutame ja liigutame," lisas ta Pariisi konverentsil.

Konverentsil osalevad 36 maailma arenenud riigi IT-ministrid ja digitaalvaldkonna kõrgemad riigiametnikud ning erasektori esindajad. Pariisis arutatakse ühtlasi, mida peaksid riigid tegema, et nii avaliku sektori kui majanduse digitaliseerumisega üldiselt ei satuks inimesed ebavõrdsesse olukorda.

Lisaks esinemistele konverentsi paneelides toimuvad Eesti esindajatel ka kahepoolsed kohtumised Lõuna-Korea ja Kanada valitsusdelegatsioonidega.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755