Autor: Indrek Kald • 19. märts 2019

76% IT-inimestest tuleb tööle ka haigena

Enam kui kolmveerand infotehnoloogia valdkonna töötajatest tuleb kontorisse ka haigena, selgub CVKeskus.ee uuringust. Siiski on haigena tööl käivate inimeste osakaal langustrendis.
Haigena tööl käivate inimeste osakaal aasta-aastalt langeb.
Foto: Meeli Küttim

Tööportaal CVKeskus.ee uuris juba viiendat aastat töövõtjatelt, kas nad on haigena tööl käinud. Kui 2013. aastal oli tõbisena tööl käimine väga levinud ja 95% uuringus osalejatest vastasid, et vaatamata haigusele läksid nad ikkagi tööle, siis tänavu langes haigena tööl käivate töötajate osakaal 81%-le.

"Levinuimad põhjused haigena tööl käimisel on kindlasti soov vältida palgakaotust, kuid ka tunnetus, et teisiti jääb töö lihtsalt tegemata," kommenteeris CVKeskus.ee Baltimaade kommunikatsioonijuht Henry Auväärt.

"On hea tõdeda, et pea iga viies tööandja hüvitab palga ka esimestel haiguspäevadel, mis annab töötajatele selge signaali, et ka tööjõupuuduse valguses on töötaja tervis haigena töö rügamisest märksa olulisem," lisas ta.

Auväärti kinnitusel on vastutustundlikult käituv tööandja, kes loob keskkonna, kus töötaja ei pea tundma survet haigena tööl käimiseks, ka tööturul kõrgelt hinnatud. Kindlasti tasub töökeskkonnaga seotud soodustused juba ka tööpakkumisel selgelt välja tuua, märkis ta.

Kui vaadata uuringu tulemusi valdkondade lõikes, siis käivad kõige enam haigena tööl toitlustuses töötavad inimesed, kus koguni 90% valdkonna töötajatest ei jää tõbisena olles ennast koduseinte vahele ravima. Teisel kohal on selles arvestuses juhid, kellest lausa 88% ilmub haigena olles alluvate ette.

Tegemist on ka kahe ainsa valdkonnaga, kus võrreldes eelmise aasta uuringu tulemustega, on haigena tööl käimine kahanemise asemel hoopis kasvanud.

Keskmisest enam käivad tõbisena tööl ka assistendid, finantstöötajad, müügiinimesed, transpordi- ja logistikatöötajad ning ehituses ja kinnisvara valdkonnas tegutsejad.

Kõige vähem käivad haigena tööl infotehnoloogia, tööstuse ja tootmise ning mehhaanika ja tehnika valdkondade inimesed.

Palgainfo Agentuuri ja CVKeskus.ee mullu sügisel korraldatud tööandjate uuringust selgus, et 17% organisatsioonidest võimaldab esimestel haiguspäevadel keskmise palga säilitamise kõikidele töötajatele. Lisaks tõi 18% tööandjatest välja, et nad pakuvad haiguste ennetus- ja ravikulude hüvitamist. Tasuta tervislikku toitu pakub kõikidele töötajatele 17% tööandjatest.

CVKeskus.ee haigena tööl käimise uuringule vastas tänavu 2047 töövõtjat erinevatest töövaldkondadest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052