Autor: Indrek Kald • 19. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti astub rahapesule vastu ITga

Eesti loob rahapesu andmebüroo juurde strateegilise analüüsi keskuse, mille üheks tähtamaks ülesandeks saab nutikate IT-lahenduste väljatöötamine.
Rahandusminister Toomas Tõniste.
Foto: Andras Kralla

Rahapesu andmebüroo juures tegutsema hakkava keskuse loomise otsustas eile valitsuse rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise komisjon.

Eelnevalt arutati eile rahandusminister Toomas Tõniste juhtimisel ettepanekuid, mille töötasid valitsuskomisjoni eelmise aasta lõpus esitatud raporti põhjal välja eksperttöörühmad.

"Üheks olulisemaks otsuseks oli luua strateegilise seire ja analüüsi keskus. Nagu ka mineviku õppetunnid on näidanud, on analüüsivõimekus rahapesu edukal tõkestamisel üheks võtmeküsimusteks rahvusvahelise koostöö ja kiire infovahetuse kõrval," ütles Tõniste.

"Keskus saab ligipääsu eri asutuste andmebaasidele ja registritele ning väga oluliseks komponendiks saab siin just nutikate IT-lahenduste väljatöötamine," lisas ta.

Teine oluline osa ettepanekuid käsitles taas kord virtuaalvääringu teenusepakkujatega seotud riskide maandamist, et tulla toime uute rahvusvaheliste ohtudega ja vältida Eesti riigi hea rahvusvahelise digikuvandi kahjustamist.

Tegevuslubade väljastamise osas on kaalumisel riigilõivu tõus, iga-aastane litsentsitasu, ettevõtte peakontori ja füüsilise Eestis asuva asukoha nõude kehtestamine, omaniku tausta hindamine ja teavitamiskohustuse sisseviimine.

Valitsuse rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise komisjon moodustas mullu kaks eksperttöörühma, millest üks tegeles institutsionaalse raamistikuga, sh analüüsi- ja seiresüsteemi, koostöö ning ressursiküsimustega, ning teine järelevalvet ja karistusi puudutava õigusraamistikuga. Osa ettepanekutega saab komisjon kohe edasi minna, osad arutusel olnud ideed vajavad veel täiendavat analüüsi, seega töö nendega jätkub.

Ettepanekute elluviimiseks vajalikud riigieelarvelise rahastuse taotlused esitatakse pärast nende täpsustumist. Lisaks tulevastele taotlustele eraldatakse prokuratuurile ja rahapesu andmebüroole lisaressurssi 500 000 euro ulatuses.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755