Autor: Indrek Kald • 22. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Helmese tarkvara tuvastab türklasi ja filipiinlasi

Helmes arendab üleilmset sertifitseerimistarkvara, mida kasutakse näiteks Türgi masinloetavate passide väljaandmiseks ja Filipiinide kodanike elektrooniliseks identifitseerimiseks.
Filipiinlased riigi suurimal saarel Luzonil.
Foto: Pixabay

Helmese tiimijuhi Ian Nelise sõnul luuakse koos Rootsi ettevõttega PrimeKey sarnast sertifitseerimistarkvara, mida Eestis kasutatakse näiteks ID-kaartide, mobiil-ID ja digitaalsete allkirjade toel inimeste elektrooniliseks identifitseerimiseks.

"Sellist tehnoloogiat arendab maailmas vaid käputäis firmasid ja miljonite kasutajatega PrimeKey toode on üks levinumaid," rääkis Nelis.

PrimeKey tarkvara kasutatakse tema sõnul maailmas riikide tasemel. "Näiteks kasutavad enam kui saja miljoni elanikuga Filipiinid seda oma riigiteenuste pakkumiseks ja kodanike identifitseerimiseks," märkis Nelis.

Helmese tiimijuhi sõnul puutuvad sertifitseerimistarkvaraga kokku kõik inimesed, kes internetti kasutavad. "Digisertifikaatidel põhinev tehnoloogia on turvalise interneti alustala ja toimib paljude protsesside taustal ning tagab küberruumis opereerimise turvalisuse," lisas Ian Nelis.

"Rootslased valisid Helmese oma partneriks ja arendamine toimubki kahes riigis paralleelselt. See on väga spetsiifiline, kuid maailmas järjest olulisem valdkond, mille arendamiseks läheb vaja kõrgema matemaatilise ja krüptograafia taustaga tarkvaraarhitekte," rääkis Nelis.

Jaan Pillesaare loodud tarkvarafirmas Helmes töötab eri riikides 570 inimest. Helmese suuremad kliendid on rahvusvahelised organisatsioonid ja ettevõtted nagu OECD, Kühne+Nagel, DNB, Telia, SEB jt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755