Autor: Indrek Kald • 25. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekspert: küberrünnak avastatakse 206 päevaga

Keskmiselt kulub inimesel 206 päeva selleks, et avastada tema vastu toime pandud küberrünnak, ütles andmeturbe ekspert Ralph Echemendia Tallinnas FinanceEstonia foorumil.
Küberkaitse ekspert Ralph Echemendia esines Tallinnas FinanceEstonia foorumil.
Foto: Kristi Kamenik

"Nii pikk teadmatus on suur probleem. See annab häkkeritele piisavalt aega, et kätte saadud andmete väärtus endale täpselt selgeks teha ning selle eest siis sobiv summa küsida," lisas ta.

Echemendia sõnul on turvalisuse tagamisel tehnoloogia väike osa probleemist, tegelik murekoht on inimesed. Tema ütlusel pole vahet, kui palju turvalisusele kulutada või milliseid tehnoloogiaid kasutada, sest üheksal juhul kümnest on häkkerid ikka edukad.

"Kui algselt oli rünnakute motiiviks uudishimu ja tähelepanu vajadus, siis praeguseks on selleks valdavalt ainult soov saada rahalist kasu. Iga minut häkitakse üle tuhande inimese," kõneles FinanceEstonia Foorumil esinenud Echemendia.

"„Fakt on see, et meid kõiki on häkitud. Ainuüksi Google´ist leiab lugematu hulga e-maile koos paroolidega. See tähendab, et suure tõenäosusega on mõned sinu tundlikud andmed juba kusagil avalikult kättesaadavad," summeeris Echemendia.

Tema sõnul on tehisintellekti tulekuga muutunud häkkimine ka automaatseks – küsimus on, kui automaatseks suudame muuta enda kaitsmise.

Ralph Echemendia on tuntud ka kui "eetiline häkker". Muuhulgas on ta nõustanud suurkorporatsioone nagu NASA, Google ja Microsoft, erinevaid Hollywoodi muusika- ja filmitööstureid ning hoolitsenud ka Edward Snowdenist rääkiva filmi käsikirja tõetruuduse eest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755