Autor: Indrek Kald • 25. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus peatas 5G lubade konkursi

Tallinna ringkonnakohus peatas 5G sageduslubade avaliku konkursi, mille tingimused vaidlustas telekomiettevõte Levikom. Konkursile registreerumise tähtaeg oli täna.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist allkirjastas jaanuaris määruse, mille alusel saavad sideettevõtjad hakata arendama järgmise põlvkonna ehk nn 5G sidevõrku.
Foto: Ann Vaida

Konkursitingimused kohtus vaidlustanud Levikom kaasasutaja ning juhi Peep Põldsammi peaks majandus- ja kommunikatsiooniministeerium andma välja vähemalt neli luba ja jätma ühe kanali regionaalseks kasutuseks tööstustarbijatele, meditsiiniasutustele ja regionaalsetele operaatoritele.

"Konkursi kunstlik piiramine kolme sagedusloaga oleks sisuliselt turulukk ja konkurentsi jõuga lämmatamine," kinnitas ta.

"Konkurentsi huvides peaks olema igati tervitatav, et kõik soovijad saaksid 5G teenuseid arendada ja panustada Eesti majanduse arengusse. On arusaamatu, miks majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ekslikult väidab, et kolme loa andmine on ainus võimalik lahendus," lisas Levikomi juht.

Põldsammi sõnul on 5G olemus selliste teenuste pakkumine nagu näiteks asjade internet, tööstusrobotid, isesõitvad autod ja kaugmeditsiin, mille puhul on kõige olulisem võrgu reaktsioonikiirus ja sidekindlus.

"Nelja või enama loa väljastamine on 5G standardiga kooskõlas ja ei takistaks ühelgi mobiilioperaatoril ka kiirema interneti pakkumist, kuigi see ei ole 5G tehnoloogia peamine mõte. 5G sageduslubade konkursi eesmärk peaks eelkõige olema see, et 5G teenused muutuksid Eestis võimalikult kiiresti kättesaadavaks," rääkis Põldsamm.

Tema sõnul oli see Levikomile ootamatu üllatus, et kui neljapäeval hoiatasid nad taaskord avalikult, et konkurss on lükatud käima valedel alustel, siis reedel jõudis ka ringkonnakohus seisukohale, et konkursiga segamatult edasi minna ei saa.

Lisaks rikuti Levikomi kinnitusel seadusest tulenevaid nõudeid raadiosagedusplaani muutmiseks. "Levikom kasutab konkursile pandud 3410-3800 MHz sagedusalas olevaid sagedusi juba aastast 2007 ning soovib neid ka edaspidi uute 5G teenuste osutamiseks kasutada," lisas Põldsamm.

Levikom on alates 2016. aastast 5G/IoT-teenuste arendamisse investeerinud ligi kaks miljonit eurot ning Põldsammi sõnul on arusaamatu, miks riik üritab piirata konkurentsi valdkonnas, mis on riigi majandusele, tervishoiule ja muudele eluvaldkondadele nii olulise mõjuga.

Ringkonnakohus rahuldas reede pärastlõunal Levikomi esialgse õiguskaitsetaotluse osaliselt, millega keelas sageduslubade andmiseks sagedusalas 3410-3800 MHz konkursi läbiviimise 30 päevaks kuni 21. aprillini. Kohus võttis Levikomi määruskaebuse menetlusse ja kohustas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ametit vastama määruskaebusele hiljemalt 27. märtsil.

Levikom on Q GSMi (tänane Tele2 Eesti) loojate Peep Põldsammi ja Toomas Peegi asutatud IKT-ettevõtte. Levikomi peamised tegevussuunad on IoT, IT, sideteenused ja videovalve. Neist olulisimas 5G/IoT ehk asjade interneti valdkonnas on Levikom Eestis liider, opereerides üleriigilist avalikku asjade interneti võrku NORAnet ja -rakenduste platvormi NORA-X. Levikom on ka suurim juhtmeta lairibavõrgu operaator, mille VirtuaalFiiber võrk võimaldab viia kiire interneti ja järelvaatamisega televisiooni läbi õhu ka sinna, kuhu kaabelvõrgud ei ulatu.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755