Autor: Indrek Kald • 26. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitussektor otsib e-edulugu

Kolmandat korda toimuval digitaalehituse valdkonna konverentsil BIMsummit astuvad üles mudelprojekteerimise eksperdid Eestist ja välismaalt, et otsida e-edulugu.
Digitaalehituse valdkonna konverents BIMsummit Tallinnas.
Foto: Sten-Ander Ojakallas

Konverentsil tutvustatakse nii Eesti kui teiste riikide uuenduslike lahendustega BIM-projekte.

"2016. aastal, kui esimest korda Eestis mudelprojekteerimise teemalist konverentsi korraldasime, ei olnud uudsete võimaluste kasutuselevõtt Eestis veel väga levinud ja pidime toetuma välismaistele näidetele. Tänavusel BIMsummitil on meil aga arutelul mitmed Eesti projektid, mis annavad võimaluse õppida kohalikest edulugudest," ütles ASi Nordecon arendusjuht ja BIMsummiti korraldaja Miina Karafin.

Mudelprojekteerimise kasutamise kõige olulisem komponent on tema sõnul teadmised – moodsast tehnoloogiast üksi ei ole abi, vaja on osata panna see ka enda kasuks tööle.

"BIM on kindlasti üks võimalus tõsta ehitiste kvaliteeti ning muuta nii ehitamine kui ülalpidamine tõhusamaks: teadlikud peavad olema nii tellija, ehitaja kui hilisem ehitise kasutaja ja hooldaja, vastasel juhul on tegemist lihtsalt ägeda tehnoloogiaga, mida tegelikult kasutada ei osata," sõnas Karafin.

Korraldaja kinnitusel on BIMsummiti eesmärk pakkuda osalejaile läbi kogemuslugude ning vestlusringide võimalust viia end kurssi kõige uuemate ja moodsamate arengutega ehitussektoris ning tuua rääkima ka väliseksperte.

"Tahame, et nendest ettekannetest ja vestlusringidest oleks kasu nii tellijatele kui kõigile teistele seotud osapooltele," lisas Karafin.

Peaesineja David Glennon, Suurbritannia BIM-ekspert, räägib riigi võimalustest karmimate nõuetega sektori arengut kiirendada.

2016. aastast peavad Suurbritannias kõik riiklikud projektid olema minimaalse BIM-tasemega. "Huvitav on saada teada, kas Inglismaa riiklik nõue on tekitanud arenguid paremuse või halvemuse suunas. Kuna ka Eestis on riik kõige suurem ehitustellija, siis on see meile kindlasti väärt õppekoht," rääkis Miina Karafin.

"Kindlasti on tänavuse konverentsi üks huvitavaid teemasid infraBIMi näite analüüs: Priidu Kooskora Roadplan OÜst võtab lähema vaatluse alla maanteeameti esimese BIM-pilootprojekti ning analüüsib selle edukust ja potentsiaali. Lisaks tulevad lähema vaatluse alla Tallinna Sadama ja Viimsi riigigümnaasiumi näited," selgitas ta.

Oma kogemusi jagavad spetsialistid projekteerimisettevõtetest, Merkost, Nordeconist, kogemusi jagab ka BIMi spetsialist Norrast, Helena Menzing CESst. "Huvitavaid ettekandeid on teisigi, näiteks tuleb juttu Tallinna lennujaama arendusprojektist, droonide kasutusvõimalustest ja muustki," lisas Miina Karafin.

11. aprillil Tallinnas Erinevate Tubade Klubis aset leidev BIMsummit Estonia on kolmandat korda toimuv praktikult praktikule suunatud konverents, kus läbi kogemuslugude ning arutelude jõuavad osalejateni BIMi ja digitaalehituse kõige päevakajalisemad teemad ning tulevikuvisioonid.

Mudelprojekteerimine (BIM) võimaldab ehitise elutsükli vältel protsessis kõigil osapooltel – arhitektil, konstruktoril, eriosade projekteerijatel, arendajal, ehitajal, omanikul, kasutajal, haldajal jne – integreerida ühte mudelisse omale vajalik informatsioon ning kontrollida olemasolevat teavet.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474