Autor: Indrek Kald • 2. aprill 2019

Riik soovib ehitussektorisse rohkem uusi tehnoloogiaid

Riik asub soodustama innovaatiliste lahenduste kasutamist ehitussektoris, tõstmaks seeläbi ka sektori konkurentsivõimet.
TTÜ liginullenergia testmaja Mustamäel.
Foto: Andres Haabu

Ettevõtlus- ja tehnoloogiaminister Rene Tammist allkirjastas omavalitsustele mõeldud elamufondi toetusmeetme muudatused, millega suunatakse taotlejaid kasutama ehitamisel innovaatilisi lahendusi, et ehitamise aega ja kulu vähendada.

Ministri sõnul on Eesti majanduse üheks pudelikaelaks innovatsiooni vähesus. "Üks võimalus ehitussektori olukorda parandada on elamufondi arendamiseks uudsete tehnoloogiate kasutamine. Näiteks tehases valminud elementide kasutamine aitab ehitus- ja rekonstrueerimistöid oluliselt kiirendada ning seda soovimegi ühe võimalusena ehitusturul soodustada," ütles Rene Tammist.

Tema kinnitusel on eesmärk oluliselt kiirendada ning perspektiivis alandada hinda elamuehitusel ja rekonstrueerimisel läbi uudsete tehnoloogiate kasutamise. "Nägime eelmise aasta kevadel tänu TalTechile, kuidas korterelamut on võimalik renoveerida nullenergiahooneks märkimisväärse kiiruse ja efektiivsusega," rääkis Tammist.

"Loodud toetus soodustab taoliste projektide algatamist ning tulevikus võiks hoonete rekonstrueerimine toimuda oluliselt soodsamalt ja kiiremini. Turg sarnastele lahendustele on tohutu, kuna ainuüksi Eestis ootab renoveerimist ligi 13 000 korterelamut, rääkimata olukorrast mujal," märkis Tammist.

Määruse "Kohaliku omavalitsuse üksuse elamufondi arendamiseks juhtumipõhise investeeringutoetuse andmise tingimused ja kord" muutmise eelnõuga täiendatakse investeeringutoetuse taotluse hindamiseks loodud juhendit. Hindamiskriteeriumitesse lisatakse üheks tingimuseks, et üürielamu püstitamisel ja rekonstrueerimisel kasutataks kompleksseid tehaselisi lahendusi, sh ehitustoodetest tehases kokku pandud ehitise osasid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755