Autor: Indrek Kald • 5. aprill 2019

EKI: IT-firmade turuolukord on soodne

Eesti IT-ettevõtete turuolukord on soodne ning palk sektoris kõige kõrgem, selgus konjunktuuriinstituudi (EKI) värskest majandusuuringust.
Nõudlus Eesti IT-firmade teenuste järele on püsivalt olnud kasvutrendis.
Foto: Pixabay

"Nõudlus nende teenuste vastu on olnud püsivalt kasvutrendis. Ühtlasi värvati juurde töötajaid ligi kolmandikus IT-ettevõtetes," seisab uuringu tutvustuses.

Keskmine brutopalk tõusis mullu kõikidel tegevusaladel, olles kõrgeim info ja side tegevusalal – 2172 eurot kuus.

Konjunktuuriinstituudi uuringu kohaselt on Eesti majanduse olukord olnud seitse kvartalit järjest hea ning selle aasta esimestel kuudel positiivsed arengud jätkusid, kuid aeglasemas tempos.

Värske statistika näitab, et Eesti majandus kasvas eelmise aasta viimases kvartalis 4,2%. See on tõstnud nii ettevõtete kui ka perede kindlustunnet ning tugevdanud nende investeerimisvalmidust. Samas on sel aastal võimalik kuni ühe protsendipunktiline majanduskasvu aeglustumine võrreldes eelmise aastaga (3,9%).

Majandusministeeriumi majandusarengu osakonna juhataja Kaupo Reede sõnul on jätkunud stabiilne ja tasakaalustatud areng, mis on mõjutanud elanike tulude kiiret kasvu ning ka aktiivsust tööturul uute kohtade loomisel.

Jätkuvalt on ekspertide paneeli hinnangul Eesti kõige tõsisemateks majandusprobleemideks oskustööjõu puudus ja vähene innovatsioon. Võrreldes varasemaga on nende probleemide raskusaste langenud.

"Kuigi meie suurimate majandusarengu pidurite raskusaste on vähenenud, siis on kiiresti kasvanud probleem, mis puudutab kaubandustõkkeid ekspordile. Eesti jaoks võib see muutuda edaspidi järjest suuremaks probleemiks, kuna meie majandus sõltub suuresti ekspordist," märkis Reede.

Euroala majanduskasvu pidurdavad nii protektsionismi ilmingud kui ka Brexit ning ebakindlus, mis tuleneb Hiinast ja mitmest teisest areneva majandusega riigist.

Kui eelmise aasta lõpus hindasid eksperdid investeeringute olukorda suuresti heaks, siis nüüd peetakse olukorda rahuldavaks. Eratarbimise olukorda hindasid eksperdid märtsis jätkuvalt heaks ning seda juba kolmandat aastat järjest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755