Autor: Indrek Kald • 11. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordecon: eelduse arenguks loob tehnoloogia

Ehitusfirma Nordecon juhi Gerd Mülleri sõnul on ehitus üks madalama efektiivsusega majandusharusid, aga tehnoloogia loob eelduse arenguhüppeks.
Digitaalehituse konverents toimub täna Tallinnas.
Foto: Nordecon

"Ehitus on tõenäoliselt üks madalama efektiivsusega majandusharusid maailmas. See tähendab, et peaks olema ka suur ruum seda kasvatada ja arendada – võimaluse selleks annab tehnoloogiline areng," ütles Müller Eesti suurimal digitaalehituse valdkonna konverentsil BIMSummit.

"BIM (3D mudelprojekteerimine) loob eeldused selleks, et ehitiste rajamisel teevad kõik osapooled rohkem koostööd – ületatakse tehnoloogilised barjäärid ja tellija saab sellise hoone, millest ta on unistanud. BIMi üks suur olulisusi kogu ühiskonna, eriti ehitusvaldkonna jaoks ongi see, et ta peab viima hoonete rajamise valdkonna osapooled ja nende omavahelise koostöö uuele tasemele," märkis Nordeconi juht.

Ehitusvaldkonnas on Mülleri sõnul tohutu potentsiaal, aga ka tohutu vastutus see potentsiaal ära kasutada, mitte jätta asju nii, nagu nad on kogu aeg olnud. "Meil on ehitusvaldkonna populariseerimiseks palju ära teha ja BIMSummit on selleks väga hea koht: murrame müüte ja näitame, missugused võimalused ehituses olemas on ja õpime sektori uuendusmeelsematelt," lisas ta.

Mülleri sõnul on Maailmas praegu kolm pöördumatut megatrendi: digitaalne areng, kliimamuutused ja demograafilised muutused ning kõik peavad pidevalt õppima. "Võime täna prognoosida, millega saavad hakkama kvantarvutid või tehisintellekt ja selle jaoks koguda andmeid, et äkki oskame neid tulevikus hästi ära kasutada," sõnas Gerd Müller.

Ehitus peab Nordeconi juhi sõnul käima maailma megatrendidega kaasas. "Kui me räägime kliimast ja digitaalsest arengust ehituses, siis peame teadma, et hoonete süsiniku jalajälg on suurem kui näiteks transpordivaldkonnas. See tähendab, et need otsused ja projektid, mis me täna teeme, peavad olema väga hästi läbi mõeldud – näiteks me peame ka üha rohkem renoveerima ja õppima ehitama väiksema koormusega ühiskonnale," sõnas ta.

Kolmandat korda toimuval Eesti suurimal digitaalehituse valdkonna konverentsil BIMSummit 2019 astuvad täna Tallinnas üles mudelprojekteerimise eksperdid Eestist ja välismaalt. Konverentsil tutvustatakse nii Eesti kui teiste riikide uuenduslike lahendustega BIM-projekte.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755