Autor: Indrek Kald • 17. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Facebook kaardistab ära kogu maailma inimesed

Facebook pani tehisintellekti abiga kokku miljardid satelliidipildid ning avaliku info ja kaardistas ära pea kogu Aafrika inimesed. Edasi plaanib ettevõte koostada täpsed tiheduskaardid kogu maailma elanikkonna kohta.
Facebook kombineerib rahvaloenduse tulemused satelliidipiltidelt tuvastatud ehitiste ning muu avaliku teabega.
Foto: Facebook

Facebook kombineerib rahvaloenduse tulemused satelliidipiltidelt tuvastatud ehitiste ning muu avaliku teabega, et saada ülevaade, kus inimesed reaalselt tegutsevad. "Aafrika on nii suur, et praegu tegelikult ei teata, kus inimesed päriselt elavad ja käsitsi pole võimalik kõiki hajakülasid satelliidikaardilt kokku lugeda," rääkis Tele2 klienditeenindusdirektor Sirli Seliov.

Tema sõnul oli Facebooki eesmärk Aafrikas selgitada välja, kus inimesed päriselt elavad, et sideühenduseta kohtades kaugemas tulevikus internetti pakkuda.

"Teine ja praegu palju reaalsem kasutus on võimaldada erinevatel abiorganisatsioonidel paremini kriise lahendada, päästemissioone korraldada ning näiteks humanitaarabi jagamist korraldada," selgitas Seliov.

Facebook plaanib koostöös Columbia ülikooliga tiheduskaardid abiorganisatsioonidele avada. "Neid kaarte on juba kasutatud näiteks Malawis Punase Risti vabatahtlike kriisipiirkondadesse saatmiseks," ütles Seliov ja lisas, et Facebooki kinnitusel inimeste isiklike andmeid kaardistamisel ei kasutata.

Aafrika 1,3 miljardi inimese populatsioonitiheduse määramiseks analüüsis Facebooki tehisintellekt enam kui 11 miljardit satelliidikaarti.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755