Autor: Indrek Kald • 17. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnikaülikoolis arendatakse tarka lifti

Tallinna tehnikaülikool ja Soome Kone loovad koostöös tarka lifti, mis oskab kasutaja käitumisest õppida ning pakub välja just temale sobiva korruse.
TalTech arendab tarka lifti.
Foto: TalTech

Targa lifti projektijuht Mairo Leier ütles, et kuigi asi on algusjärgus, on näotuvastustehnoloogia ja sügavuskaamerate info kombineerimisel saadud juba väga häid tulemusi. "Selle tehnoloogiaga saab inimene liftile anda häälkäsklusi ning edukal tuvastamisel on lift võimeline kasutajaga alustama vestlust," selgitas ta.

Esimene demonstratsioon on planeeritud TalTechi IT-maja liftis selle aasta juunis. Seejärel täiustatakse tehnoloogiat ning proovitakse luua tarkust juurde. "Näiteks soovime lisada liftile funktsiooni, millega on võimalik kutsuda lift õigele korrusele enne kui kasutaja jõuab lifti füüsiliselt kutsuda," rääkis Leier.

Targa lifti arendamisel tehakse tihedat koostööd Soome liftitootja Konega, mis muuhulgas pakub võimalust juhtida lifti pilveteenuse kaudu. "Loodame siit leida hea alguse pikemaks koostööks, et loodud tehnoloogia oleks võimalik integreerida tulevikus juba paljudesse liftidesse," lisas Mairo Leier.

Kone müügijuht Norman Vaga ütles, et tehnika ja pilvelahenduste kiire areng võimaldab suuri muutusi liftimaailmas ja People Flow´s – Kones defineeritakse seda kui inimeste liikumise viisi hoonete sees ja nende vahel.

"Hea People Flow võimaldab inimestel liikuda sujuvalt, turvaliselt, mugavalt ja ilma viivitusteta. Uus lahendus, Kone Residential Flow, püüab lahendada kitsaskohi, millega kortermajade elanikud igapäevaselt kokku puutuvad," lisas ta.

Vaga selgitas, et analoogsete innovaatiliste lahenduste väljatöötamise kiirendamiseks on vajalik teatav avatus. "Kone on selles vallas eesrindlik, andes ligipääsu rakenduste programeerimisliidesele (API), mis võimaldab klientide ja arendajatega koostöös luua innovaatilisi lahendusi, toetudes Kone olemasolevatele toodetele," ütles ta.

TalTechi lähenemisel on Vaga sõnul suur potentsiaal muuta liftide kasutamist sujuvamaks, turvalisemaks ja mugavamaks. "Hea idee, õiged tööriistad ja andekad inimesed loovad eeldused selle projekti õnnestumiseks. Lahenduse implementeerimine omaks märkimisväärset mõju People Flow valdkonnale," selgitas ta.

Projekti suurem eesmärk on tugevdada TalTechis nii kõnetuvastustehnoloogia kui ka sügavatel närvivõrkudel põhinevat pilditöötluse kompetentsi. Arendatav lift on vaid üks näide, kus neid tehnoloogiaid on võimalik koos rakendada. Tulevikus saaks seda kasutada näiteks tööstuses.

Projekti on kaasatud TalTechi arvutisüsteemide ja arvutiteaduse instituudi foneetika ja kõnetehnoloogia teadlased ja tudengid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755