Autor: Indrek Kald • 20. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õpetajad saavad küberturbe koolitust

Sel nädalal toimus Tallinnas mitmepäevane koolitus kutsekoolide õpetajatele, et tõsta ametikoolides omandatava IT-hariduse taset. Ettevõtete korraldatav koolitustesari saab peagi lisa.
Esimene kutsekoolide õpetajate koolitus toimus Tallinnas Santa Monica Networksi ruumides.
Foto: SMN

Koolituste initsiaatori, Elisa ja Santa Monica Networksi teatel on nende soov, et kutsekoolides omandataks kõrgemat ja praktilisemat IT-haridust, mis tagaks tulevastele spetsialistidele põhjalikumad teadmised.

Esimene koolitus kutsekoolide õpetajatele algas 16. aprillil Tallinnas Santa Monica Networksi ruumides, kus kõneles koolitaja küberturvalisusele spetsialiseerunud ettevõttest Palo Alto. Koolituse kestvus oli kolm päeva, lisaks varustati osalenud koolid Palo Alto poolt ka uute turvaseadmetega, et noortel oleks võimalus õppida ning harjutada kätt moodsa tehnikaga.

Elisa ärikliendiüksuse juht, Santa Monica Networksi tegevjuht Margus Vaino sõnas, et koolituste peamine eesmärk on anda edasi läbi õpetajate praktilisi teadmisi küberturvalisusest, et tulevased ja praegused IT-noored saaksid tööturuks vajalike oskusi.

"Paljudel noortel, kes soovivad tulla näiteks Santa Monicasse või Elisasse tööle, on sageli nõrgad praktilised teadmised ning sama on kurtnud ka teised Eesti ettevõtted. Probleemi parandamiseks otsustasime panna koolidega seljad kokku ja asuda tasuta koolitama kutsekoolide õppejõude, kes hiljem annaksid need praktilised teadmised klassiruumis edasi," sõnas ta.

Riigi infosüsteemi ameti kliendivõrgu arhitekt Žan Kotenjev kinnitas, et Eestis on tohutult vähe võrguteadmistega tippspetsialiste ja samuti on väike nende pealekasv tööturul. "Möödunud sügisel toimunud TechDayl osalesin Palo Alto korraldatud workshopil ja sealt tekkis mõte, et võiks ka kutsekoolidele pakkuda võimalust osaleda Palo Alto koolitusprogrammis. Haarasin läbiviijal nööbist kinni ja koos Margus Vainoga saime idee veerema," ütles Kotenjev.

"Hea meel on, et nii Santa Monica kui Palo Alto panustavad noorte õppesuunda ja mõistavad, kui oluline on noorte spetsialistide pealekasv. Eesti tööturule on tulevikus vaja inimesi, kes saavad aru, et IT-sektor pole niisama raha teenimiseks, vaid siin on vaja tõsist tööd teha," lisas Kotenjev.

Esimesest koolitusest võtsid osa õpetajad Kehtna kutsehariduskeskusest, Viljandi kutseõppekeskusest ja Pärnu kutsehariduskeskusest. Õpetajate sõnul on oluline anda noortele edasi haridust, kus praktiline kogemus käib käsikäes teoreetilisega ja õpitav materjal on värske ning ajakohane töösektoriga.

IT-hariduse omandamises Eestis tuuakse välja mitmeid kitsaskohti. Näiteks puudub paljudel noortel ettekujutus valdkonnast, ettevõtted korjavad noored juba koolipingist tööle, mis omakorda tähendab haridustee katkemist, lisaks ei ole IT-õpetajate madal palk konkureeriv tehnoloogiasektori tasemega, mistõttu napib tööturul häid õpetajaid.

Nii koolituste algataja Žan Kotenjev kui ka Margus Vaino kinnitasid, et ühekordsel koolitusel pole tulevikuperspektiive silmas pidades suurt mõju ja seega ei piirduta ainult ühe üritusega. "Edaspidi loodame kohale meelitada veelgi rohkem õpetajaid erinevatest Eesti koolidest ja kutsuda kohale spetsialiste külalisesinejateks-lektoriteks erinevatest ettevõtetest," sõnas Vaino.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755