Autor: Indrek Kald • 24. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik sai kätte esimesed masin-masin liidesega palgaandmed

Statistikaameti, tarkvarafirma Skriining ning Ida-Viru keskhaigla koostöös jõudsid kevadel ametisse esimesed otse ettevõtte infosüsteemist edastatud palgaandmed.
1200 töötajaga Ida-Viru keskhaigla.
Foto: Raul Mee, fotograaf

Statistikaameti ettevõtlus- ja põllumajandusstatistika osakonna juhataja Marek Začeki sõnul on projekti "Aruandlus 3.0" eesmärk luua ettevõtjatele automatiseeritud andmeedastuskanal, mille kasutamisel ettevõte ei pea erinevate andmekogujate jaoks küsimustikke täitma, vaid saab neile raamatupidamisandmeid edastada otse infosüsteemist.

"Ettevõtte jaoks väheneb halduskoormus märgatavalt, kui tekib võimalus edastada kogutavaid andmeid automaatselt n-ö taustal toimuva tegevusena ja algandmete põhjal vajalike näitajate arvutamine jääb andmekoguja ülesandeks," selgitas ta.

Tarkvarafirma Skriining projektijuht ja Eesti raamatupidajate kogu nõukogu liige Valdek Järvpõld märkis, et raamatupidamistarkvara uuendus töötati välja koostöös statistikaameti ja Ida-Viru keskhaiglaga.

"Saadud kogemus oli inspireeriv ja kliendi tagasiside positiivne. Soovitan ettevõtjatel küsida oma tarkvaraarendajalt andmete automaatseks edastuseks liideseid ja võtta need kasutusele – teie elu muutub lihtsamaks," lisas ta.

Tarkvarafirmale on "Aruandlus 3.0" formaadis aruande koostamine Järvpõllu sõnul ühekordne lisatöö, mis on võrreldav kas põhjaliku seadusemuudatuse juurutamisega tarkvaras või uue statistilise aruande koostamisega.

"Samas edaspidi see lisaarendusi ei vaja ning samuti pole vaja erinevatele institutsioonidele samade andmetega aruandeid koostada," selgitas Järvpõld.

1200 inimesele tööd andev Ida-Viru keskhaigla on haigekassa suurim lepingupartner ja ainus keskhaigla Viru regioonis. Ettevõtte palgaandmed on statistikaameti jaoks oluline sisend Eesti, maakonna ja tegevusala keskmise palga näitajate arvutamisel.

"Esitame palgaandmeid iga kuu ja seepärast olime andmete automaatsest esitamisest väga huvitatud," märkis haigla pearaamatupidaja Urve Ojamaa. "Esimene kasutajakogemus on väga positiivne ning esialgse prognoosi kohaselt loodame palgaandmete automaatse esitamisega aastas kokku hoida vähemalt 15 raamatupidaja tööpäeva," rääkis ta.

Masin-masin liidesega andmete edastamiseks töötavad andmekogujad ehk statistikaamet, maksu- ja tolliamet ning Eesti Pank välja kogutavate andmete ühtse liigituse. Andmete liigituse haldamiseks ja andmete edastamiseks vajaliku tehnilise poole teostavad majandustarkvara arendajad.

Kui andmeesitaja majandustarkvarasse on vastav võimekus loodud ja andmeesitaja on ettevõtte jaoks seadistused teinud, siis saab andmed vastavalt liigitusele edastada oma majandustarkvarast otse ja korraga kõigile andmekogujatele. Andmeedastus toimub turvalise andmevahetuskihi x-tee kaudu.

Nullbürokraatia algatusest välja kasvanud projekt "Aruandlus 3.0" loob riigile vajalike andmete automaatse või andmeesitaja algatatud liikumise lahenduse, lähtudes minimaalsusest ja lihtsusest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755