Autor: Harro Puusild • 29. aprill 2019

Eesti idufirma Fractory laienes Suurbritannia turule

Metalldetailide tootmist vahendav Eesti iduettevõte Fractory asutas Suurbritannias tütarettevõtte, et jätkata oma suure plaani elluviimist – plaanis on katta terve Euroopa.
Fractory asutaja Martin Vares
Foto: Fractory

„Üldiselt pole aeg veel jalga gaasilt maha tõsta – nüüd alles hakkame tuure kogume,“ ütles äsja Suubritannias tütarfirma avanud idufirma Fractory asutaja Martin Vares Tööstusuudistele.

Fractory platvormi kaudu on metalldetailide tootmist Suurbritanniasse tellitud juba pool aastat, kuid nüüd on ettevõte turu teenindamiseks ka kohaliku kontori avanud. Sealset kontorit juhib ettevõtte sõnul kohalik, kes tunneb piirkonna tööstust ja nii on võimalik pehmendada uuele turule mineku protsessi.

Ka asutaja Martin Vares on Suurbritannias avasüli vastu võetud – ta on Manchesteri ülikoolis (Manchester Metropolitan University) nii nõukogu kui tööstus 4.0 komitee liige.

Fractory liigub praegu ka tõelisel edukursil – oma teisel tegutsemisaastal on ettevõte kahe miljoni euro suuruse käibe kursil ning tootnud praeguseks juba kuues eri riigis ja tarninud kaupa kümnesse riiki.

Jätkub intervjuu Martin Varesega.

Miks te just Suurbritanniasse oma esimese välisesinduse tegite?

Fractory eesmärk on esimesest päevast peale olnud katta vähemalt Euroopa turg. Tegelikult alustasime kohe alguses riikide vaheliste tellimuste agregeerimisega. Üks esimesi tellimusi läbi meie platvormi liikus Eestist Lätti. Tänaseks oleme tootnud kuues eri riigis ja tarninud kaupa kümnesse. Nendeks on Baltimaad, Soome, Rootsi, Norra, Bulgaaria, Holland, USA ja loomulikult Suurbritannia.

Oleme juba üle poole aasta töötanud selle nimel, et leida ja laieneda uuele turule. Selleks pidi kindlasti olema üks Euroopa suuremaid turge ja Suurbritannia on meie sektoris suuruselt teine Euroopa Liidu liikmesriik.

Lõpliku otsuse tegemises võtsime lisaks suurusele arvesse ka teisi sisenemisbarjääre nagu keel, traditsioonid, digitaalsuse tase, regiooni tööstuspoliitika jne. Suubritannia puhul oli see kombinatsioon meie hinnangul parim.

Enne kontori rajamist hakkasime turunduse abil turgu testima ja kliendibaasi kasvatama. Tänaseks on seal esimesed tootmispartnerid leitud, palgatud on country manager (kohalik juht – toim) ja töö käib.

On märkimisväärne, et Eesti tööstuse idufirma juht valitakse Suurbritannia ülikooli nõukogusse ja tööstuse 4.0 komiteesse. Mida see teile kui juhile tähendab?

Lisaks klientide leidmisele pidasin vajalikuks kasvatada kohalikku võrgustikku tööstussektoris tegutsevate institutsioonide näol.

Tänu Department of International Trade (DIT, Suurbritannia valitsuse rahvusvahelise kaubanduse osakond) Eesti esindajale saime korraliku tõuke tutvuste arendamisele.

Ühel hetkel ristusid teed ka Manchesteri ülikooli juhtidega – istusime ja arutasime ühel reedel nii ülikooli kui Fractory plaane. Ülikool märkas, et minu kogemus idufirma teekonnal nähtud sadade ettevõtetega, entusiasm sektori vatu ja veel võrdlemisi hiljuti lõpetatud ülikoolitee võiks olla sisendiks Manchesteri ülikooli arengus. See oli ka põhjus, miks mind kutsuti andma nii loenguid kui ka kooli tööstuse nõukogusse.

Isiklikult näen seda võimalusena taas areneda ja õppida. Fractoryle tähendab see loomulikult võimalust kasvatada kontaktvõrgustikku ning integreerida end kohaliku tööstussektoriga.

Lisaks sellele on mul au kuuluda ka värskesse Nort West Industry4.0 Board´i, kus on teiste seas esindatud ka Siemens, Bosch, Airbus ja Rolls Royce. Selle komitee eesmärk on anda piirkonnas ja ka laiemalt ühine arusaam tööstus 4.0 sõnumile ning koordineerida sõnumi levikut.

Värskelt Eestist tulnud start up´ile on see loomulikult suurepärane võimalus, kui on võimalik kaasa rääkida regiooni ja sektori tulevikus. Samas näen, et neil on minult õppida, kuna olen näinud erinevaid turge väga lähedalt ning saanud kokku koguda head ja vead erinevaist paigust.

Milline oli teie tööelu aasta tagasi? Kas Fractory areng sunnib nüüd rohkem võõrsil olema?

Tööelu on sama kiire ja tihe nagu aasta tagasi. Tõsi on, et tööülesanded on väga palju muutunud. Ettevõtte töötajate arv on kasvanud neljalt inimeselt 12ni. Nende suurepäraste tiimiliikmete kaasamine on andnud mulle ka võimaluse tegeleda rohkem järgmiste sammudega ja ettevõtte strateegilise arenguga. Üldiselt pole veel aeg jalga gaasilt maha tõsta – nüüd alles hakkame tuure koguma. Naudin Fractoryga kaasnevat tööd, sest järgneb areng.

Kui uskuda kodulehte, on teil 15 kootööpartnerit ja üle 400 tellija. Milline on ettevõtte arenguplaan?

Tegelikult on partnerite arv kasvanud juba 24 peale ja kuna klientide arv kasvab, eriti seoses Suurbritanniasse laienemisega, siis lisame seal pidevalt uusi partnereid.

Kasvuplaan on ambitsioonikas. Kvartaalselt oleme näidanud 100%list kasvu ja ei ole hetkel märki, et see aeglustuks, pigem vastupidi. Aasta lõpus plaanime jälle suuremat laienemist uutele turgudele, tõenäoliselt on põhiliseks sihiks saksakeelne turg. Turule sisenedes avame kindlasti ka ekspordivõimaluse nii oma partneritele Baltikumis, Põhjalas ja Suurbritannias.

Lõpuks on eesmärk katta kogu Euroopa ja mike mitte jõuda ka mujale. Ambitsioonid on alati olnud kõrged – vaikselt juba tõestame nende võimalikkust. Tööd on veel palju, aga see ongi äge!

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755