Autor: Indrek Kald • 2. mai 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gemalto jätkab kohtuteed riigi vastu

Senine ID-kaardi tootja Gemalto AG Šveitsist jätkab kohtuteed Eesti riigi vastu, et tühistataks otsus Prantsuse firma Idemia võidust uuel ID-kaardi hankel.

Gemalto teatel esitasid nad riigikohtule kassatsioonikaebuse 2017. aasta ID-kaardi hanke vaidluses. 18. aprilli otsusega jättis Tallinna ringkonnakohus rahuldamata Gemalto

Eesti riik ja varaem ID-kaardi tootja Gemalto vaidlevad kohtus juba aastaid.
Foto: Erik Prozes

apellatsioonikaebuse ja muutmata halduskohtu 28. detsembri 2017 otsuse ID-kaartide hanke vaidluses.

Selles hankevaidluses palub Gemalto tühistada politsei- ja piirivalveameti otsuse, mille kohaselt tunnistati Idemia France´i pakkumus hanke nõuetele vastavaks ja edukaks. Ühtlasi taotleb Gemalto Idemia France´i ja Eesti riigi vahel 27. aprillil 2017 sõlmitud lepingu tühisuse tuvastamist.

Gemalto on seisukohal, et kassatsioonikaebus on piisavalt põhjendatud, mistõttu otsustati pöörduda kassatsioonikaebusega riigikohtusse 29. aprillil. Kaebuse esitamine tähendab seda, et selles vaidluses pole veel jõutud lõpliku kohtuotsuseni.

PPA identiteedi ja staatuste büroo juhataja Margit Ratniku sõnul on kahes kohtuastmes saadud võit Eestile tähtis. "Isikut tõendavate dokumentide välja andmine on riiklikult oluline protsess ning lepingu maht ulatub viie aasta jooksul 40 miljoni euroni. Seetõttu peab riigi partneri valik selles protsessis olema igati seaduspärane ja korrektne," ütles Ratnik pärast ringkonnakohtu otsust pressiteates.

Politsei- ja piirivalveamet ja Gemalto on osalised veel ühes kohtuvaidluses, kuhu on liidetud kolm hagi. PPA nõuab Gemaltolt kahjutasu seoses lepingurikkumisega, mis käsitleb ID-kaardi võtmete loomist väljaspool kaardi kiipi.

Samuti hageb Eesti riik PPA kaudu endist lepingupartnerit ka seoses 2017. aastal avastatud ID-kaardi turvariskist teavitamata jätmisega. Gemalto seevastu hageb PPAd seoses lepingurikkumiste osas kompromissläbirääkimiste lõpetamisega.

Digiturvalisuse ettevõtte Gemalto 2017. aasta käive oli kolm miljardit eurot. Firmal on 15 000 töötajat 47 riigis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474