Autor: Indrek Kald • 2. mai 2019

Levira kutsub Briti telekanaleid Brexiti järel Eestisse

Digiteenuste ettevõte Levira tutvustab Londonis Eesti võimalusi ja nutikaid lahendusi Brexiti ootel rahvusvahelistele teleteenuste pakkujatele, kuna üle 1000 sealse telekanali peavad omandama uue ELi litsenti.
Levira juhatuse esimees Tiit Tammiste.
Foto: Levira

Täna toimuv seminar on jätk aastatagusele üritusele, kus Eesti esindajad tutvustasid kohalikele telekanalitele siinseid lahendusi ning võimalusi Brexiti-järgsel meediamaastikul tekkivate probleemide lahendamiseks.

Brexit puudutab pea 1200 Suurbritannia telekanalit, mis peavad teenuste vaba liikumise huvides omandama Euroopa Liidu turule sobiva litsentsi. Levira meediateenuste arendusjuhi Martti Kinkari sõnul on Eesti eeliseks vähene bürokraatia, hea digikeskkond ja soodsad litsentsitasud.

"Lisaks on Leviral kaasaegne telekanalite väljastuskeskus ning üleeuroopaline meedia jaotusvõrk. Kõigi nende asjaolude koostöö teeb Eestist soodsa tegutsemiskeskkonna," selgitas ta.

Aasta tagasi toimunud üritusega kombiti kohalike ettevõtete huvi Eesti vastu, kuivõrd koostöövõimalusi on telekompaniidele pakkunud ka Iirimaa, Holland ja Luksemburg. Projekti õnnestumise nimel on Levira aasta vältel teinud koostööd Eesti valitsusega, eesmärgiks rahvusvahelistele ettevõtetele litsentsilepingute pakkumine Eesti poolt.

Levira juhatuse esimehe Tiit Tammiste sõnul ei ole projekti õnnestumine ainuüksi Levira huvides ning aitaks edendada kogu Eesti majandust. "Edukas koostöö tipptasemel telekanalitega aitaks luua uusi töökohti ning avaks Eesti filmi- ja meediasektorile rohkelt uusi võimalusi," selgitas Tammiste.

Seminari avab Eesti suursaadik Ühendkuningriigis Tiina Intelmann. Levira ja saatkonna koostöös korraldatav seminar pakub ringhäälinguorganisatsioonidele asjakohast teavet Eesti kasutamisest Brexiti-järgse Euroopa Liidu baasina. Ettekanded teevad Mati Kaalep kultuuriministeeriumist, Simon Spanswick rahvusvahelisest ringhäälinguettevõtete liidust (AIB) ning Tiit Tammiste Levirast.

Ühendkuningriigi EList lahkumine mõjutab nende ettevõtete litsentse, kes edastavad kohalikke telekanaleid ELi riikidesse Suurbritannia Ofcomi litsentsiga. Ofcom on hetkel juhtiv ELi telelitsentside väljastaja ning analüütikute hinnangul peab Brexiti tõttu kokku üle 1000 telekanali omandama uue ELi litsentsi.

Eesti Levira on üks suurimaid sõltumatuid telekanalite väljastuskeskusi Põhja-Euroopas, aidates nii kohalikel kui ka rahvusvahelistel meediateenuste osutajatel telekanaleid kokku panna ning hoolitsedes selle eest, et programmid oleksid eetris 24 tundi ööpäevas 365 päeva aastas. Samuti viib Levira need programmid vaatajateni Baltimaades, Skandinaavias ja Euroopas, aga ka Türgis ja Araabia Ühendemiraatides.

Levira klientideks on rahvusvahelised ja kohalikud IT-ettevõtted ja meediateenuse osutajad nagu ERR, Eesti Meedia, TV3, Sony, EBU, Discovery, ATEA, samuti suuremad telekommunikatsiooniettevõtted nagu Telia, Tele2 ja Elisa.

Levira aktsionärid on Eesti Vabariik ja Prantsuse telekommunikatsiooniettevõte TDF osalustega vastavalt 51% ja 49%.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755