Autor: Indrek Kald • 6. mai 2019

KPMG: konkurentsieelise toob automatiseerimine

Automatiseerimine on ettevõtete konkurentsivõimele määrava tähtsusega, selgus üleilmse ärikonsultatsioonifirma KPMG uuringust.
Edukad on firmad, mis on võtnud ärimudelis suuna targale automatiseerimisele läbi tehisintellekti, andmeanalüütika ja robootikalahenduste.
Foto: Pixabay

Ettevõtted, millel puudub targa automatiseerimise arenguplaan, kaotavad konkurentidele, kes on võtnud oma ärimudelis suuna targale automatiseerimisele läbi tehisintellekti, andmeanalüütika ja robootikalahenduste, ilmnes uuringust. Suuresti sama näitas ka selle aasta alguses KPMG Balticsi poolt Eestis läbiviidud digivõimekuse uuring.

KPMG Balticsi andmeanalüütika eksperdi Raul Nugise hinnangul on automatiseerimisel oluline silmas pidada suurt pilti. "Kujundamaks tõhusat ja koherentset targa automatiseerimise strateegiat, mis suudaks kohaldada näiteks keerulisi tehisintellektil põhinevaid tehnoloogiaid, on oluline silmas pidada kolme komponenti: selged ärilised eesmärgid, vastav eelarve ning koordineeritud lähenemine," ütles Nugis.

Täpsemalt näitas KPMG üleilmne uuring "Surve vähendamine: targa automatiseerimise hetkeseis", et ettevõtted, kes ei rakenda piisavalt kiiresti äriprotsesside tarka automatiseerimist, ei suuda oma majandustulemustes konkurentidega sammu pidada, kuna nende tootlus kannatab. Samas organisatsioonid, mis on suutnud tarka automatiseerimist nutikalt rakendada, naudivad tugevaid finantsnäitajaid.

Uuringu käigus küsitleti 590 ärijuhti 13 riigis ning intervjuude tulemus tuvastas selge korrelatsiooni parimate finantstulemuste ning targa automatiseerimise vahel. 64% uuringus osalenud ettevõtetest on käesoleval aastal tegemas automatiseerimisel suuri edusamme ning samad ettevõtted paistavad silma ka tugevate tulemustega.

Samas 59% nõrgemate finantsnäitajatega ettevõtetest on need, kellel kulub targa automatiseerimise rakendamiseks veel 2-5 aastat. Sealjuures pole kulude optimeerimine ainus targa automatiseerimise kasutegur, sest ühtlasi parandab see ka kliendikogemust ning nende suhtumist toote- ja teenusepakkujasse.

Nutika andmeanalüütika juurutamisega oma ettevõtte protsessides kasvab omakorda plahvatuslikult organisatsiooni võimekus oma tegevusi paremini mõtestada, optimiseerida ning seeläbi tulusid kasvatada, teatas KPMG.

Globaalne uuring näitas, et 52% ettevõtetest eraldavad targa automatiseerimise tarvis rohkem kui kümme miljonit dollarit, ent investeeringute maht kõigub erinevate tegevuste lõikes. Kõige rohkem investeeritakse finants- ja raamatupidamisvaldkonnas.

Sealjuures olid tippjuhid optimistlikud automatiseerimise mõjude osas töökohtadele – pooled vastanutest leidsid, et automatiseerimine mõjutab vähem kui viiendikku nende töötajaskonnast.

Aasta alguses läbiviidud KPMG Eesti organisatsioonide digitaalse võimekuse uuringu kohaselt leiavad pooled ettevõtete juhid, et digitaalsel võimekusel on olnud otsene mõju nende käibe kasvule. 64% juhtidest usub, et organisatsiooni digitaalsel võimekusel on olnud otsene mõju tegevuskulude vähendamisele.

Viiendik vastajaist söandas end pidada sektori liidriks digitaliseerimises. Uuringu tulemused kinnitasid ühtlasi KPMG hüpoteesi, mille kohaselt on digiteerimine võimeline juba esimestel sammudel tooma käegakatsutavaid tulemusi. Innovatsioon pole kindlasti riskivaba, samas eduka digiteerimise kasutegur võib olla määrava tähtsusega konkurentsis ellu jäämiseks.

KPMG on üleilmne auditi-, maksu-, õigus- ja ärinõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtjate võrgustik, mille 153 riigi liikmesfirmades töötab üle 207 000 inimese. Eestis tegutseb KPMG 1992. aastast, täna töötab seal üle kahesaja audiitori ja nõustaja.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755