Autor: Indrek Kald • 9. mai 2019

Asjade internet tagab mehitamata hooneis tuleohutuse

Eesti Raudtee hakkab kasutama telekomiettevõte Levikom arendatud asjade internetil põhinevat tuleohutuslahendust, mille abil saab mõõta õhutemperatuuri, õhuniiskust, vingugaasi, suitsu, süsihappegaasi ja muid näitajaid.
Levikomi asjade interneti teenuste juht Ove Tüksammel.
Foto: Levikom

Eesti Raudtee turvajuhi Marius Kupperi sõnul on neil heameel Levikomi pilootprojektis osaleda. "Üks meie eesmärkidest oli leida jätkusuutlik lahendus tagamaks tuleohutus objektidel, kus puudub juhtimiskeskusega ühendatud turvasüsteem ning sobiva lahenduse pakkus meile Levikom," märkis ta.

Levikomi asjade interneti teenuste juhi Ove Tüksammeli sõnul on teenus eelkõige suunatud mehitamata hoonete jaoks, kuhu ei ole mõistlik ehitada tsentraalseid tuleohutussüsteeme.

"Sarnaselt Eesti Raudteele on paljudel ettevõtetel ja majapidamistel ruume ja hooneid, mida sageli ei kasutata, aga soovitakse siiski tuleohutus tagada. Levikomi asjade interneti võrku ühendatud seadmed võimaldavad juba eos avastada vee-, gaasilekke või tulekahju teket. Lisaks kohapealsele häirele saadavad seadmed alarmteate e-posti, SMSi ja mobiiliäpi vahendusel ja nii saab ohud kõrvaldada minimaalsete kahjudega," rääkis Tüksammel.

Asjade internetil põhinev lahendus on Tüksammeli sõnul töökindel ja vajalik investeering oluliselt väiksem tsentraalse tuleohutussüsteemi rajamisest. "Seadmed on pikaajalise kasutusega patareitoitel ja neid ei mõjuta kohapealsed voolu- ega sidekatkestused, sest seadmed kasutavad Levikomi asjade interneti võrgu NORAnet ühendust, mille tugijaamad asuvad väljaspool kasutuskohtasid," sõnas ta.

"Info jõuab igal juhul asukohast väljapoole ja seda oluliselt varem, kui lähiümbruses märgatakse suitsu või leeke," lisas Ove Tüksammel.

Toomas Peegi ja Peep Põldsammi loodud Levikomi peamised tegevussuunad on asjade internet, IT, sideteenused ja videovalve.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052