Autor: Indrek Kald • 9. mai 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mainor toetab 0,5 miljoniga targa linna professuuri

Mainor ASi initsiatiivil avab Tallinna tehnikaülikool sügisest esmakordselt tuleviku linna professuuri, mida Ülemiste City linnaku arendajad rahastavad viie aasta jooksul ligi poole miljoni euroga.
TTÜ rektor Jaak Aaviksoo.
Foto: Raul Mee

Ülikooli rektori Jaak Aaviksoo sõnul on tuleviku linna temaatika üheks TalTechi uurimisprioriteediks ja professuur inseneriteaduskonnas on plaanis avada sel sügisel. "TalTechi fookuses on erinevad targad asjad – iseauto, tark maja, tark kodu, tark linn –, mida edendame koostöös partneritega Eestis ja kaugemalgi. Selles mustris on tähtsal kohal Mainoriga koostöös asutatav tuleviku linna professuur, mis peaks looma sünergia Ülemiste City ja TalTechCity vahele," ütles ta.

Selleks on tehnikaülikoolil hetkel käimas rahvusvahelisel tasemel professori otsinguid ning rektor Aaviksoo sõnul on paar väga tugevat kandidaati uuele kohale ka olemas.

Avatav professuur hõlmab teadureid, teadusarenduse töörühma, doktorante ja magistrante, kes keskenduvad andmetöötlusele ja uuringutele, mille põhjal arendada tuleviku linna lahendusi tuleviku töö- ja elukeskkondade loomiseks.

ASi Mainor juhatuse esimehe Kadi Pärnitsa sõnul on tegu teadaolevalt Eesti suurima erakapitali investeeringuga sarnasesse haridusprojekti. "Linnaplaneeringut silmas pidades on järgmisel viiel aastal Ülemistel ees põnevad ajad: siia planeeritakse Rail Balticu terminali, Tallinna ja Helsingi vahelise maa-aluse kiirrongi jaama, samuti on mitmekordistumas Tallinna lennujaama läbivate reisijate numbrid ning kahekordistumas ka Ülemiste Citys elavate ja töötavate inimeste arv," märkis ta.

"Kõike seda arvestades ongi tuleviku linna professuur ellu kutsutud, et praegusest Baltikumi suurimast ärilinnakust saaks ehk maailma üks innovaatilisemaid tuleviku linnasid," sõnas Pärnits.

Tuleviku linna professuur avatakse TalTechi inseneriteaduskonda koostöös Ülemiste City arendajate ja Tallinna linnaga ning sellesse panustavad tehnoloogiahiid Ericsson ja mitmed teised, peamiselt Ülemiste Citys paiknevad erasektori ettevõtted.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474