Autor: Indrek Kald • 9. mai 2019

Riik otsib küberkaitse uuringu läbiviijat

Eesti Teadusagentuur kuulutas välja konkursi küberkaitseteemalise uuringu läbiviija leidmiseks. Raha on selleks 1,1 miljonit eurot ja aega kaks aastat.
Uuringu eesmärk on töötada välja virtuaalne keskkond, milles simuleerida olukordi, mis võivad kriitilise informatsiooni valdkondades tekkida.
Foto: Pixabay

Euroopa Regionaalarengu Fondi ja Eesti riigi rahastatava uuringu "Kriitilise informatsiooni infrastruktuuri kaitse simuleerimine küberharjutusväljal" läbiviija leidmise konkurss jääb avatuks 25. juunini.

Kriitilise info infrastruktuur on teadusagentuuri teatel vara või süsteem, mis on vajalik eluliselt tähtsate toimingute tegemiseks. Olgu selleks näiteks tervishoiu, turvalisuse, julgeoleku või inimeste majandusliku ja sotsiaalse heaolu toimimine.

Digitaliseerimine toimub tänapäeval valdkondadeüleselt. Selle arengu varjukülg on paratamatult oluliste kübersüsteemide ja –teenuste haavatavus rünnakutele. Selleks, et võimalikeks ohtudeks valmis olla ja neid ennetada, on oluline ohuolukordi harjutuskeskkonnas läbi mängida, seisab agentuuri teates.

Uuringu eesmärk on töötada välja virtuaalne keskkond, milles simuleerida olukordi, mis võivad kriitilise informatsiooni valdkondades tekkida. Loodav digitaalne tehnoloogia peab võimaldama uurida ja katsetada võimalikke turvaprobleeme, harjutada süsteemide küberkaitset ning tõsta sellealast kompetentsi nii riigiasutuste personali seas kui ka teadus- ja arendusasutustes.

Uuringu läbiviimseks on kaks aastat. Tellitava uuringu eelarve on kuni 1,14 miljonit eurot. Teadusagentuur ootab konkursile osalema interdistsiplinaarseid konsortsiume, kuhu kuuluvad esindajad vähemalt kahest teadus- ja arendusasutuse uurimisrühmast. Taotlusvoor korraldatakse Eesti teadusinfosüsteemis ETIS.

Soovi korral on konkursil osalevatel konsortsiumitel võimalus kohtuda nii tellija (teadusagentuur) kui ka tellija esindajatega (kaitseministeerium ja riigi infosüsteemide amet), et rääkida läbi ettevalmistatava pakkumuse sisu.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755