Autor: Indrek Kald • 10. mai 2019

21 Aafrika riiki huvituvad Eesti digilahendustest

21-liikmeline Aafrika regionaalne majandusorganisatsioon COMESA on huvitatud oma digitaalse vabakaubanduslepingu projekti ellu viimisel kasutama Eesti ettevõtete digilahendusi.
Välisministeeriumi asekantsler Andres Rundu kohtus täna Tallinnas COMESA digidirektori Lanka Dorbyga.
Foto: välisministeerium

Välisministeeriumi asekantsler Andres Rundu kohtus täna Tallinnas COMESA digidirektori Lanka Dorbyga, kellele andis üle kirja COMESA peasekretärile, et näidata üles ka Eesti huvi koostöö jätkamiseks ja valmisolekut digitaalse koostöö memorandumi läbi rääkimiseks.

Välismajanduse ja arengukoostöö asekantsleri Andres Rundu sõnul on Aafrikas tohutu potentsiaal, millest Eesti ettevõtted ei taha kõrvale jääda. "Koos rahvastikuga kasvab ka sealne majandus ning üha rohkem soovitakse kasutusele võtta digilahendusi. Selles vallas on potentsiaalseid koostöövõimalusi palju, millest on võita nii Eesti ettevõtjatel kui ka Aafrika riikidel," ütles ta.

Ida- ja Lõuna-Aafrikat hõlmava COMESA näol on Rundu sõnul tegemist ühe mõjukama regionaalse organisatsiooniga Aafrikas. "COMESA esindajad on tundma õppinud e-Eesti edulugu, mille tulemusena on nad üles näidanud huvi tihendada koostööd Eestiga riiklikul tasandil. COMESA huvi sõlmida Eestiga digitaalse koostöö memorandum looks hea platvormi ja võimalused meie ettevõtjatele siseneda 21 riiki hõlmavale turule, kuhu ükshaaval sisenemine on kindlasti aeganõudev ja keerulisem," lisas välisministeeriumi asekantsler.

Esimese projektina on COMESA-l plaanis võtta töösse nn targa piiri projekt, kus nähakse potentsiaalse partnerina Eesti ettevõtet GoSwift.

"Oleme COMESA-le näidanud meie lahendusi erinevatel Euroopa Liidu piiridel ja hindame nende huvi tõsiseks. Loodame selle targa piirilahenduse lepinguga kiiresti edasi liikuda. On positiivne, et riik meid selles protsessis tugevalt toetab ja õla alla paneb," ütles GoSwifti juhatuse liige Madis Sassiad.

Targa piiri lahendused on üks osa COMESA digitaalse vabakaubanduslepingu suuremahulisest projektist, mida viiakse ellu Euroopa Liidu rahade eest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755