Autor: Indrek Kald • 10. mai 2019

EVEA soovib IT-ministri koha kaotamist

Eesti väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsioon (EVEA) soovitab valitsusel lõpetada väliskaubanduse ja IT-ministri kandidaadi otsingud ning see ametikoht kaotada.
EVEA president Heiki Rits.
Foto: Liis Treimann

Senise ettevõtlusministri asemele väliskaubanduse ja IT-ministri ametikoha loomine saadab EVEA presidendi Heiki Ritsi sõnul vale signaali nii Eesti ettevõtjatele kui ka teistele riikidele, öeldes, et Eestis tähtsustatakse vaid neid kahte valdkonda.

Arvestades, et ekspordi ja infotehnoloogiaga tegeleb vähem kui neljandik Eestis tegutsevatest ettevõtjatest, on see alavääristav kõigile ülejäänud ettevõtjatele, olgugi, et eksport aitab kasvatada meie sisemajanduse koguprodukti, kinnitas Rits.

"On kahetsusväärne, et äsja ametisse astunud valitsus ei näinud koalitsioonilepingus võimalust ettevõtlusministri koha säilitamiseks ja tema rolli tugevdamiseks ning lõi selle asemele kitsaid, kuigi väga vajalikke valdkondi esindava ministrikoha. Ettevõtluse eest vastutava ministri rolli taandamine vaid väliskaubandusele ja IT-sektorile ei leia väikeettevõtjate heakskiitu," ütles EVEA president.

Jüri Ratase eelmises valitsuses oli ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist, kes sai ametisse mullu augustis. Enne teda täitis neid ülesandeid Urve Palo. Jüri Ratase praeguses valitsuses oli 29. aprillist 30. aprillini väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister EKRE esindaja Marti Kuusik, kes lahkus ametist seoses kahtlustustega perevägivallas. Uut kandidaati pole EKRE leidnud, mitu inimest on neile tehtud pakkumisest loobunud.

EVEA on seisukohal, et ettevõtluse arengu eest peab vastutama majandusminister, sest ettevõtlus on majanduse alus. Väliskaubanduse ning IKT eraldamine eraldiseisvaks vastutusvaldkonnaks hägustab organisatsiooni teatel vastutuse piire ning on maksumaksjatele kulukas.

Lähemalt ja võrdväärsetel alustel eri valdkondadega, sh digi- ja väliskaubanduse valdkondadega saaksid jätkuvalt tegeleda ministeeriumis asekantslerid ja vastavad osakonnad koos selleks palgatud spetsialistidega, kinnitas Heiki Rits.

EVEA asepresidendi Marina Kaasi sõnul on 15 ministrit koos arvukate nõunike ja referentidega Eesti jaoks liigne luksus ega aita kaasa efektiivsele riigivalitsemisele ja bürokraatia vähenemisele. "Leiame, et kõik portfellita ministrite kohad tuleks kaotada ning õhukese riigi põhimõtted peavad kehtima kõikidel riigi tasanditel, alates ülemistest," lisas ta.

1988 loodud EVEA eesmärk on esindada ja kaitsta väike- ja keskmiste ettevõtjate (keda on Eestis 99,8% kõikidest ettevõtjatest) huve ning tugevdada oma liikmete konkurentsivõimet.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755