Autor: Indrek Kald • 11. mai 2019

Andmete visualiseerimise häkatoni võitis Net Group

Eesti esimese andmete visualiseerimise häkatoni võitis Net Group tarkvaraga, mis loob juhtidele lihtsa ja selge ettekujutuse riigi tulevikust.
Häkatonil oli osalejaid ka Saksamaalt, Taanist ja Leedust.
Foto: Statistikaamet

Neljapäeval ja reedel statistikaameti eestvõttel toimunud häkatoni võidumeeskonna lahendus Future Teller aitab hoida kokku liigseid kulutusi ning annab valitsustele hea võimaluse teha tulemusrikkaid otsuseid riigi juhtimisel.

"Emotsioonid on väga head. Tegelikult alustasime statistikaametiga koostööd juba eelmisel aastal ja tulimegi häkatonile sellepärast, et see valdkond tõsiselt huvitab meid. Tegime lihtsalt seda, mis meile väga meeldib," tunnistas võitjameeskonna liige Raigo Raid.

Teise ja kolmanda koha saavutasid võistkonnad Hundred Estonians ja minust.ee. Publiku lemmikuks kuulutati meeskond Racing Charts. Meeskondade seas oli lisaks Eestile osalejaid ka Saksamaalt, Taanist ja Leedust.

Statistikaameti äritehnoloogia osakonna juhataja Annika Braueri sõnul läks häkaton üle ootuste hästi. "Meie kui korraldajate jaoks oli nii motiveeriv näha, kuidas 13 tiimi töötavad 24 tundi jooksul välja lahenduse, kuidas statistikat selgemalt ja uuenduslikult visualiseerida," sõnas ta. Soovime kindlasti esitatud töid ka oma kanalites avaldada, lisas Brauer.

Garage48 ja statistikaameti korraldatud 26 tundi kestnud häkaton andis osalejatele võimaluse pakkuda riikliku statistika tootja andmetele pildiline lahendus ja mõjutada selle kaudu tulevikus statistika tarbijate ehk meie kõigi otsuseid.

Statistikaamet koostas lähteülesanded koos andmetabelitega. Milliseid andmeid ja kuidas kasutada, otsustas iga võistkond ise. Andmete visualiseerimiseks sobisid nii nn front-end’is programmeeritavad lahendused, animeeritud koodid, liikuvad pildid ja videod ehk kõik see, mis paneb andmed elama.

Statistikaamet on riigiasutus, mille põhiülesanne on pakkuda objektiivset infot Eesti keskkonna, rahvastiku, sotsiaalvaldkonna ja majanduse olukorra ning trendide kohta. Ameti eesmärk on kujuneda aastaks 2022 Euroopa kõige tõhusamaks ja uuenduslikumaks tarbijasõbraliku ning usaldusväärse statistika tootjaks.

Garage48 asutati aprillis 2010 Eesti iduettevõtjate Pipedrive, Fortumo, Weekdone, Mooncascade ja Taxify eestvedamisel. Garage48 häkatonide sari algatati kohaliku idufirmamaastiku elavdamiseks, et tuua Ida-Euroopasse ja ka teistele arenevatele turgudele Silicon Valley käsitlust. Tänaseks on korraldatud juba 130 häkatoni rohkem kui 40 linnas ja 22 riigis kogu maailmas, esitatud on rohkem kui 1500 ideed ning ehitatud ligi 800 prototüüpi.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755