Autor: Indrek Kald • 13. mai 2019

MKM kutsub ettevõtjaid e-riigi lahendusi häkkima

Majandusministeerium kutsub Eesti tehnoloogiaettevõtteid osalema teist korda toimuval digiriigi häkatonil, et leida erasektorist kaasamõtlejaid avaliku sektori valdkondi puudutavate kitsaskohtade lahendamisel.
Eelmise aasta lõpus toimunud esimese häkatoni võidutiim.
Foto: MKM

Tallinnas 29.-31. maini toimuv üritus on teine MKMi poolt ellu kutsutud digiriigi häkatonide ürituste sarjast, mis sai alguse eelmise aasta lõpus. Häkaton toob kokku riigiasutuste esindajad ja tehnoloogiaettevõtete eksperdid.

Häkaton tähistab arendustalguid, kus meeskonnad proovivad piiratud aja jooksul luua toimiva teenuse või IT-lahenduse, mis lahendab päriselulisi probleeme riigisektoris.

Riigiasutuste esindajad toovad häkatonile ülesandepüstitused oma valdkondadest, näiteks on oodata nii e-ehituse, hariduse, kultuuri kui ka liiklusohutuse valdkondade ülesandeid. Neid hakkavadki IT-eksperdid lahendama, et 48 tunni pärast töötav teenus või vähemalt prototüüp valmis saada.

"Eesti e-riiki tuleb arendada riigiasutuste ja erasektori koostöös," ütles side ja riigi infosüsteemide asekantsler Siim Sikkut. "Digiriigi häkaton annab riigiasutustele kogemusi, kuidas luua uudseid ja kasutajale mugavaid e-riigi lahendusi ja seda lühikese aja, kuid kestva hankeprotsessita," lisas ta. "„Ettevõtted saavad enda võimeid näidata, uusi tulevasi kliente püüda või suisa esimest korda riigiga koostööd proovida," selgitas Sikkut.

Asekantsleri sõnul oli ettevõtjate tagasiside esimesele häkatonile väga positiivne. "Mitmed ettevõtted on juba oma meeskonnad välja pannud ning ootame liituma ka teisi. Tänase seisuga on häkatonile tulemas IT-ettevõtete Microsoft, CGI, Reach-U, Creditinfo ja Nortali tiimid. Ettevõtjad ei pea olema varasemalt riigiga koostööd teinud, oluline on meeskonna tugev kompetents mõelda välja nutikas ja kasutajasõbralik lahendus," sõnas Sikkut.

Ettevõtteid kutsutakse panema häkatonile välja vähemalt 4-5-liikmelise meeskonna, mille koosseisus on front- ja back-end arendaja, analüütik, kasuks tuleb ka kasutajasõbralikkuse disainer ja IT-arhitekt.

Ülesannete püstitajad avalikust sektorist tulevad ürituse alguses oma ideid esitlema. Kõigile võrdsete võimaluste loomiseks saavad osalejad lahendatavatest probleemidest teada häkatoni algul. Pärast seda saab iga meeskond valida omale sobiva väljakutse, mida 48 tunniga lahendada.

Ürituse lõppedes valib žürii välja parimad, kellele on ka rahalised auhinnad. Võitjatiimile on rahaline auhind 7000 eurot, kahele järgnevale auhinnalisele kohale kummalegi 3000 eurot. Lisaks pannakse välja erinevad lisatunnustused.

Häkaton saab teoks majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning Garage48 koostöös. Lisainfot leiab ka ürituste sarja kodulehelt hakaton.ee.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755