Autor: Indrek Kald • 17. mai 2019

Ensto säästis protsessijuhtimisega veerand miljonit

Eesti üks suuremaid tootmisettevõtteid, rohetehnoloogiafirma Ensto Ensek viis Tallinna tehases ellu protsessiparendusprojekti, mille tulemusena hoidis kuludelt kokku 250 000 eurot.
Esto Ensek on Eesti üks suuremaid tootmisfirmasid.
Foto: Mihkel Leis

Ensto Tallinna tehase tootmisjuhi Villem Pomerantsi sõnul on Ensto Ensek aastaid süstemaatiliselt tegelenud kvaliteedi- ja protsesside juhtimisega. "Oleme Eestis nende tootmisettevõtete seas, kus on kõige pikemaajalisemalt ja süseemsemalt juurutatud lean-juhtimissüsteem. Samuti on Enstos käibel 5S heakorrasüsteem, tarnetejuhtimissüsteem PULL ja muud OPEX-tööriistad," selgitas ta.

Pomerantsi sõnul võeti Ensto Tallinna tehases eesmärk suurendada aasta jooksul oluliselt tootmisprotsesside efektiivsust. "Prognoosisime, et suudame nii säästa 250 000 eurot. Eesmärk oli ambitsioonikas, sest plaanisime luua ettevõttele märkimisväärse säästu vaid protsessijuhtimise parendamise teel. Projekti läbiviimiseks ei kaasatud täiendavat tööjõudu ega tehtud investeeringuid uutesse tehnilistesse lahendustesse," kirjeldas ta väljakutset.

Selgelt sõnastatud fookus ja töötajate kaasamine

Pomerantsi sõnul on tegemist hea näitega, kuidas oskuslik protsessijuhtimine saab oluliselt mõjutada ettevõtte majandustulemusi. "Oluline edutegur oli selgelt sõnastatud fookus, tänu millele leidsime tootmisprotsessis need osad, mille parendamine tekitas kõige suurema efekti," sõnas ta.

"Oluline oli ka kogu tehase kaasamine, kõik töötajad juhtidest operaatoriteni olid teadlikud eesmärgist ja andsid enda panuse," rääkis Pomerants. Tema sõnul aitas eesmärgi saavutamisele kaasa töötajate koolitamine ja boonuse sidumine projekti eesmärgiga.

Edu võti - protsessid, planeerimine, seadistamine ja info

Ensto Tallinna tehases läbiviidud projekti käigus tuvastati neli valdkonda, mille tõhustamine annab kõige suurema efekti - protsessi järgimine, planeerimine, seadistusprotsess ja infovahetus.

"Kuna selgus, et erinevate vahetuste töötajatel on erinevad töövõtted, siis läbisid kõik tehase 120 töötajat koolituse, et nad järgiksid kokkulepitud protsesse ja oskaksid operatiivselt toodete kvaliteeti hinnata," rääkis Pomerants.

Tootmise planeerimise efektiivsuse tõstmise eesmärgil uuriti süvitsi plastivalu tootmise eripärasid, loodi protsessikaart planeerimisele ning hakati süstemaatilisemalt planeerima ennetavaid hoolduseid. Seejärel optimeeriti seadistusprotsessist tulenevaid praagikulusid.

"Lõime praagivähendamist toetava dokumentatsiooni, koolitasime seadistajaid, uuendasime optimeerimisprotsessi ja viisime ellu tehnilisi parendustegevusi. Info liikumise parendamiseks tehti tootmispraagi info tootmisosakonnale operatiivselt kättesaadavaks, uuendati raporteid ja tõlgiti kõik juhendid ka vene keelde," rääkis Pomerants.

Ensto Ensek on Eestis tegutsev rohetehnoloogia-ettevõte, mis kuulub rahvusvahelisse kontserni Ensto Grupp. Firma tegutseb elektriseadmete ja -tarvikute valdkonnas. Eestis on Ensto Ensekil tehased Keilas, Tallinnas ja Paides, ettevõttes töötab ligi 500 töötajat.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755