Autor: Indrek Kald • 23. mai 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Asjade interneti seadmed saavad ühtsed nõuded

Asjade interneti ja 5G võrkude operaatorite katusorganisatsioon Euroopa IoT operaatorite kogu kehtestab ühtsed tehnilised nõuded sensoritele ja seadmetele, mis töötavad avalikes asjade interneti võrkudes või süsteemides.
Asjade internet (IoT) on füüsiliste seadmete ja arvutisüsteemide võrgustik.
Foto: Pixabay

Viinis IoT operaatorite kogu istungil osalenud Levikomi tegevjuht Peep Põldsamm selgitas, et eesmärk on tagada üle-euroopaliselt teenuste ja lahenduste kvaliteetne toimimine asjade interneti võrkudes.

"Nii nagu 1990ndatel olid mobiilioperaatorid enne ühtsete nõuete kehtestamist hädas standardile ja tehnilistele nõuetele mittevastavate GSM-kliendi- ja võrguseadmetega, tekitavad täna asjade interneti võrkude opereerijatele probleeme standardile mittevastavad seadmed," selgitas ta.

"Näiteks üritavad seadmetootjad teha järeleandmisi signaali leviala osas, et pikendada aku kestvust. Kliendi jaoks aga tähendab see ebakvaliteetsemat teenust," märkis Põldsamm.

Levikomi asjade interneti ärisuuna juhi Ove Tüksammeli sõnul saab asjade interneti võrku ühendada tuhandeid seadmeid, näiteks kaugloetavad veearvestid, kodulooma seireseadmed, mulla niiskusesensorid, auto nutivalve seadmed ja poe külastajate loendurid.

"Kõik erinevad seadmed peavad asjade interneti võrgus ühtemoodi töötama ja vastama ühtsetele tehnilistele nõuetele," sõnas ta. "Nõuete ühtlustamine on nii operaatorite, klientide kui ka seadmetootjate huvides," lisas Tüksammel.

Peep Põldsammi sõnul otsustasidki Euroopa IoT operaatorite kogu liikmed seetõttu töötada välja ja kehtestada ühised nõuded IoT seadmetele ning leppida kokku, et Euroopa avalikesse võrkudesse lubatakse ainult vastavustunnistust omavad seadmed.

"Asjade interneti seadmete arendajatel ja tootjatel on vaja läbi viia vastavuskontroll, mida Eestis saab teha Levikomi vahendusel. Vastavustunnistus on vaja saada ühelt Euroopa IoT operaatorite kogu liikmelt, kuid see kehtib ka kõikide teiste liikmesoperaatorite võrkudes, seega hoiab see seadme arendajal kokku palju aega ja kulusid ning seeläbi on palju lihtsam saada kogu Euroopa turule," lisas Põldsamm.

Euroopa IoT operaatorite kogu on 2016. aastal asutatud institutsioon, mis ühendab Euroopa avalike ja üleriigiliste asjade interneti ja 5G võrkude operaatoreid. Kogusse kuuluvad Orange (Prantsusmaa), KPN (Holland), Swisscom (Šveits), Proximus (Belgia), Bouygues Telecom (Prantsusmaa), Netzikon (Saksamaa), Levikom (Eesti), Sens (Austria), Digita (Soome), České Radiokomunikace (Tšehhi), Antenna Hungaria (Ungari) ja Slovanet (Slovakkia).

Kogu on astunud esimesi samme, et Euroopas väljatöötatud nõuded võetaks kasutusele rahvusvaheliselt – vastav ettepanek on tehtud üleilmselt antud standardit haldavale LoRa-Alliance´ile.

Toomas Peegi ja Peep Põldsammi loodud Levikomi peamised tegevussuunad on IoT, IT, sideteenused ja videovalve.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474