Autor: Indrek Kald • 30. mai 2019

Datel arendab TalTechi satelliitide tarkvara

AS Datel ja Tallinna tehnikaülikool sõlmivad täna lepingu tudengisatelliitide Koit ja Hämarik pilditöötlus- ja maapealse tarkvara arenduseks, et Maa seire andmeid õigesti kaardistada.
Tänavu saadab TalTech üles kaks tudengisatelliiti.
Foto: TalTech

Algselt oli TalTechi tudengitel kavas saata kosmosesse üks satelliit, kuid hiljuti tekkis soodne võimalus lähetada orbiidile ka teine. Nüüd saadavadki tudengid kosmosesse satelliidid nimedega Koit ja Hämarik. Koidu lennutab üles rakett Soyuz suvel, Hämarik on valmimas ning see saadetakse kosmosesse sügisel raketiga Vega.

Dateli tarkvaraarendus- ja tehnoloogiadirektori Agu Leinfeldi sõnul on ettevõte kosmose valdkonnas järjepidevalt oma haaret laiendamas. "Meie mõned aastad tagasi alanud partnerlus Euroopa Kosmoseagentuuriga oli selle esimeseks kinnituseks ning rahvusvahelisele turule suunatud teenused on tänaseks juba reaalsus," sõnas ta.

"Usun, et Dateli ja TalTechi teadmistepõhine koostöö aitab luua praktilisi rakendusi, mis inimeste elu lihtsamaks ja turvalisemaks teevad. Kuigi kosmos võib tunduda midagi kauget ja kättesaamatut, toob arendustegevus kosmoses innovatsiooni täiesti maapealsetesse teemadesse. Olgu selleks siis takjaribaga asjade kinnitamine, tuubist toitumine või kosmosest infrastruktuuride seisukorra hindamine," selgitas Leinfeld.

TalTechi tudengisatelliitide Koit ja Hämarik missiooniks kosmoses on peamiselt Maa seire liitvärvi- ja lähi-infrapuna kaamera abil.

TalTechi kosmosevaldkonna juhi Rauno Gordoni sõnul saavad nad teha kosmosest detailseid värvipilte Maast ja nende piltide abil maakera kaardistada. "Ka saame jälgida detailsemalt mingis piirkonnas toimuvaid muutusi, näiteks geoloogilisi protsesse või ilmastikunähtusi. Lähi-infrapuna ja värvikaamerad annabad võimaluse jälgida taimestiku elu ehk seda, kui heas eluvormis on taimed selles piirkonnas - kas nad kasvavad jõudsalt või on kuivanud," rääkis Gordon.

Kõige tähtsamaks ja innovaatilisemaks katseks on nii väikesel satelliidil kõrgsagedusliku andmeside kasutamine. Satelliidil on väike x-riba raadiosaatja ning sellele on Maal kuulajaks seatud suur viiemeetrise läbimõõduga kõrgsageduslik paraboolantenn, mille ehitus veel käib ja tõenäoliselt saab selle tööle sel suvel.

Teiseks oluliseks testiks on tõrkekindla arvutiarhitektuuri katsetamine, mis peaks kosmoses radiatsioonist tulenevatest arvutusvigadest hoolimata suutma edasi töötada. Lisaks on satelliidil seadmed optilise side ja andmeside turvalisuse katsetusteks.

Satelliit hakkab sidet pidama sel suvel valmiva maajaamaga.

Tudengisatelliit Koit asub Saksamaal ettevõttes Exolaunch ning on integreeritud orbitaalkonteinerisse kosmoseraketi Soyuz tarvis. See stardib Vostochny kosmodroomilt Venemaal 5. juulil kell 7.50 Eesti aja järgi.

Satelliidi Hämarik start Kourou kosmodroomilt Prantsuse Guajaanas on kavas 5. septembril kell 4.45 Eesti aja järgi. Hämariku viib orbiidile kanderakett Vega, mille tarvis sõlmiti möödunud aastal leping Itaalia ettevõttega SAB Launch Services.

Satelliitide Koit ja Hämarik ehitusega alustati tehnikaülikoolis aastal 2014. Samuti osalesid ülikooli tudengid ka Eesti esimese satelliidi Estcube-1 projektis.

Täna tehnikaülikooliga sõlmitava lepingu järgi toetab Datel ühtlasi ka TalTechi kosmosekeskust Mektorys arvutus- ja esitlustehnikaga ning hakkab tudengisatelliitide kuldsponsoriks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755