Autor: Indrek Kald • 18. juuni 2019

Eesti Energia ja Microsoft loovad koos digilahendusi

Eesti Energia ja Microsoft sõlmisid koostöökokkuleppe, et ühiselt arendada ja eksportida digitaalseid energia- ja elektrivõrgu juhtimise lahendusi.
Eesti Energia ja Microsofti koostöökokkulepe allkirjastati mai lõpus Seattle’is Microsofti peakontoris.
Foto: Microsoft

Eesti Energia äri- ja infotehnoloogia juhi Agnes Roosi kinnitusel soovivad nad pidevalt uusi ja nutikaid lahendusi klientideni tuua. "Koostöös Microsoftiga keskendume elektrivõrgu, mugavate klienditeenuste ja elektromobiilsuse lahenduste arendamisele, mida esmalt plaanime pakkuda Eesti klientidele," sõnas ta.

Tulevikus soovitakse jõuda rakendustega ka teiste energiaettevõteteni. "Plaanime uued kliendilahendused välja arendada Microsofti platvormil koostöös Eesti Energia IT ja ärivaldkondade ning Microsofti meeskondadega," märkis Roos.

Rahvusvahelist ekspordivõimalust näevad lepingupartnerid nii digitaalsetes võrgujuhtimise lahendustes, sest Eestil on tänu kaugloetavatele elektriarvestitele tekkinud teiste riikide ja võrguettevõtete ees edumaa, kui ka muudes kliendile suunatud uutes lahendustes.

Microsofti tootmis- ja ressursitööstuse globaalne juht Çağlayan Arkan ütles, et Eesti Energia kannustab Läänemere piirkonna energiasektorit uuele tasemele, kujundades ümber digikultuuri, muutes oma töötajad tootlikumaks ja töö paindlikumaks ja samal ajal ehitades muljetavaldavat digitaalteenuste portfelli.

"Samuti teevad nad suurepärast tööd, et vastata kliendi ootustele ja pakkuda tipptasemel energialahendusi, kus on tagatud privaatsus- ja turvanõuded. Microsofti pilve-, AI- ja IoT-tehnoloogiad aitavad Eesti Energial haarata kinni uutest kasvuvõimalustest ja panustada jätkusuutlikku tulevikku," märkis Arkan.

Microsoft Eesti juht Mart Mäe lisas, et koostööleping Eesti Energiaga loob hea baasi siinsete väljaarendatud ja järeleproovitud digilahenduste ekspordiks. "Uute teenuste keskmes saab olema tehisintellekt, mille kasutamise kaudu on võimalik säästa keskkonda ja teenida tulu.“

Eesti Energia äri- ja infotehnoloogia juhi Agnes Roosi sõnul oleme Eestis digitaalsete lahendustega nagu e-valimised või digiallkiri väga harjunud, kuid maailmas laiemalt pole see midagi enesestmõistetavat.

"Heas mõttes oleme justkui labor, kus inimesed on digitaalseid lahendusi harjunud kasutama ja kus on võimalik uusi lahendusi esimesena testida," lausus ta.

Eesti Energia strateegiline eesmärk on pakkuda digitaalsete lahenduste toel suurepärast kliendikogemust ning jõuda 2023. aastaks miljoni kliendini Läänemere piirkonnas.

Viimase uue teenusena on Eesti Energia alustanud päikeseelektri pakkumist era- ja äriklientidele ning käesoleval suvel plaanitakse alustada elektriautode laadimisvõimaluse pakkumist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052