Autor: Indrek Kald • 19. juuni 2019

Eesti muuseumidele luuakse ELi toel uus infosüsteem

Riik loob poole miljoni eurose ELi toetuse abil uue muuseumide infosüsteemi, vastav hange tuleb läbi viia poole aasta jooksul.
Muinsuskaitseameti peadirektor Siim Raie.
Foto: Veiko Tõkman

Muinsuskaitseamet hakkab koos kultuuriministeeriumi ning registrite ja infosüsteemide keskusega arendama muuseumide infosüsteemi MuIS 2.0, mis peaks andma veelgi parema juurdepääsu muuseumikogudele.

Projekti eeltaotlus sai riigi infosüsteemi ametilt heakskiidu, poole aasta jooksul tuleb läbi viia hange ja esitada täistaotlus Euroopa regionaalfondist poolemiljonilise toetuse saamiseks.

Praegu kasutusel olev infosüsteem on üle kümne aasta vana ning moraalselt ja tehnoloogiliselt vananenud. "Süsteemi kaasajastamine on keeruline ja ebamõistlikult kallis," rääkis kultuuriministeeriumi muuseuminõunik Marju Reismaa.

"Selleks, et MuIS 2.0 oleks tõhus, terviklik, nutikas ja kasutajasõbralik, on tehtud põhjalikku eeltööd. Varasemalt kultuuriministeeriumi, kuid nüüd muinsuskaitseameti poolt, kes tänavu maikuust muuseumivaldkonna ja sealhulgas MuISi arendamise eest hoolitseb," selgitas Reismaa.

Järgmise etapina kuulutab registrite ja infosüsteemide keskus välja hanke arenduspartneri leidmiseks. Arendustööde käigus viiakse läbi teenuse disain, luuakse prototüüp ja esimesed uue avaliku ja muuseumitöötaja keskkonna moodulid.

Tavakasutajale käega katsutavad muudatused peaksid praeguse ajakava kohaselt valmis olema 2021. aasta alguses, kuid prototüüpi loodame tutvustada juba saabuval digikultuuriaastal. Uus tarkvara, mis hõlmab endas nii tavakasutajale kui muuseumitöötajale mõeldud lahendusi, valmib 2023. aastaks.

Muinsuskaitseameti peadirektori Siim Raie sõnul võiks Eesti muuseumide äärmiselt mahukad kogud olla praegusest palju suuremaks inspiratsiooniallikaks ning seda erinevatel elualadel.

"Kultuuripärandi taas- ja ristkasutamise ning erinevate teenuste loomise eelduseks on selle materjali parem kättesaadavus. Uus MuIS on jätkuvalt muuseumide igapäevane töövahend, kuid lisaks on see kõigi huviliste jaoks mugav võimalus Eesti kultuuripärandit uurida, sellega aktiivselt suhestuda ja seda ka omalt poolt soovi korral rikastada," lisas Raie.

Muuseumide infosüsteem on mõeldud muuseumikogude haldamiseks, kirjeldamiseks ja avalikkusele kättesaadavaks tegemiseks. Sellega onpraeguseks liitunud 59 muuseumi. Tegemist on veebipõhise töökeskkonnaga, mis on oma olemuselt maailmas ainulaadne, kuna see on mõeldud kõikidele Eesti muuseumidele, sõltumata nende ainevaldkonnast, suurusest või omandivormist.

Infosüsteemi avalikus veebiväravas on võimalik tutvuda 3,4 miljoni museaali andmetega. Andmeid lisatakse ja täiendatakse pidevalt.

MuIS 2.0 projekti juhib registrite ja infosüsteemide keskus koos muinsuskaitseametiga. Uue infosüsteemi loomise kohta võib lähemalt lugeda SIIT.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755