Autor: Indrek Kald • 21. juuni 2019

EKA uuring: kas andmete abil saab parema Tallinna?

Täna tutvustab kunstiakadeemia (EKA) Tallinna linnaehituslikele tulevikustsenaariumitele keskenduva uurimistöö järjekordset etappi. Sel korral oli uuringute fookuses arvutuslike vahendite kasutamine ruumiloomes.
Uurimisgrupp otsis võimalust näidata, kuidas saaks linna andmete abil paremini planeerida.
Foto: Veiko Tõkman

EKA uurimisgrupi tulemusi esitlevad arhitektid, linnaplaneerijad ja teadlased Damiano Cerrone, Raul Kalvo ning Renee Puusepp. Uurimisprojekti "Lõpetamata linn" käigus uuritakse kolme aasta vältel, milline võiks olla hea ja elamisväärne linn 21. sajandil ning kas ja kuidas võiks Tallinnast saada selline linn.

Uurimisgruppi juhtinud arhitekt Renee Puusepa sõnul otsiti võimalust näidata, kuidas saaks linna andmete abil senisest paremini planeerida. "Damiano Cerrone ja Panu Lehtovuori juhtimisel katsetati, kuidas visualiseerida Tallinna avalikke ruumiandmeid, et pealinna linnaruumialased otsused muutuksid tavakodanikele kergemini mõistetavaks ja professionaalidele kasulikuks abivahendiks," rääkis ta.

"Raul Kalvo juhitud töögrupp uuris pealinna jalakäijate liikumist linnaruumis – kuidas liikumisi kaasaegse tehnoloogia abil kaardistada ning kogutud andmeid tõhusalt ja ülevaatlikult visualiseerida," selgitas lisas Puusepp.

Linnaplaneerimise amet tutvustab ka kesklinna üldplaneeringu alusuuringu tulemusi. Pealkirja "metaLINN" kandva uuringu eesmärk on välja selgitada, kui aktiivses kasutuses on kesklinna erinevad piirkonnad täna ning kuidas see on seotud inimeste liikumiskäitumisega ja ruumi atraktiivsusega.

Ameti linnaplaneerija Jaak-Adam Looveeri sõnul on uuring oluline lähteandmestik üldplaneeringu koostamisel ning arengute monitoorimisel. "Tulemused aitavad mõista, kuidas ja miks inimesed linnakeskuse linnaruumi kasutavad, millised on nende eelistused ja millised võiksid olla tulevased käitumismustrid," selgitas ta.

"Lõpetamata linn" on EKA arhitektuuriteaduskonna poolt koostöös Tallinna linnaga läbiviidav kolmeaastane uurimistöö, mis keskendub linnaehituslike visioonidele ja ruumilistele tulevikustsenaariumitele. Uurimistöö läbiviimine saab teoks tänu kinnisvaraettevõtte Kapitel toetusele, kes panustab projekti kolme aasta jooksul pea pool miljonit eurot.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052