Autor: Indrek Kald • 2. juuli 2019

E-ostud juba viiendik jaekaubanduse mahust

Eesti elanikud e-ostlevad igas kuus enam kui saja miljoni euro eest, mis moodustab peagi juba viiendiku jaekaubanduse kogumahust.
E-kaubanduse liidu tegevjuht Tõnu Väät.
Foto: Erakogu

Eesti Panga hinnangul sooritavad Eesti elanikud igakuiselt enam kui saja miljoni euro väärtuses e-oste, selle aasta mais e-osteldi ligi 114 miljoni euro eest. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas e-ostlemise maht kolmandiku ehk 32 protsenti.

E-kaubanduse liidu tegevjuht Tõnu Väät avaldas tulemuste üle hea meelt ja tõdes, et arvestades kogu e-ostlemise käivet, sh nii kodumaiseid kui ka piiriüleseid oste, moodustab see kokku pea viiendiku kogu jaekaubanduse mahust.

"Statistikaameti andmetel oli jaekaubanduse maht mais 646 miljonit eurot, e-oste tehti aga 114 miljonit euro väärtuses, seega 18-19%," rõõmustas Väät e-kaubanduse osakaalu kasvu üle.

Eesti Panga kinnitusel tehakse e-oste peaaegu võrdselt nii kohalikest kui ka välismaistest e-poodidest. Võrreldes aastataguste tulemustega on aga kiiremini, 39%, kasvanud just Eesti e-poodidest tehtud ostud.

Vääti sõnul näitab tugev kasv Eesti tegijate konkurentsivõimet välismaiste e-poodide kõrval. "Eesti e-poed, kokku on neid meie hinnangul 4500-5000 aktiivselt tegutsevat, panustavad järjekindlalt ostukogemuse, parema kaubavaliku ja tarnetingimuste parendamisse, et e-ostlemine oleks võimalikult mugav ja kiire," selgitas ta.

"Just kiire kaupade kohale toimetamine, mõistlikud tagastustingimused ning turvalisus on põhjused, miks aina enam inimesi eelistab ja ka rohkem usaldab välismaiste asemel kohalikke e-poode," lisas ta.

Eesti Panga äsja avaldatud e-ostlemise statistika näitab, et selle aasta viie kuu kokkuvõttes kasvasid e-ostud eelmise aastaga võrreldes 28%, Eestist tehtud ostude käive kasvas 37%, välismaalt tehtud ostud suurenesid 21% võrra. Eestist ostlemisel kasutatakse sagedamini pangalingiga maksmise võimalust, maikuus tehtud ostudest moodustasid 76% pangalingi kaudu tehtud tehingud.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052