Autor: ITuudised.ee • 11. juuli 2019

USA firmad said osalise loa müüa tooteid Huaweile

Ühendriikide kaubandusminister Wilbur Ross teatas üleeile, et USA valitsus hakkab väljastama lubasid, millega võivad ettevõtted müüa Huaweile oma tooteid, mis ei kujuta riigi turvalisusele ohtu.
Huawei on sattunud lääneriikides kriitika alla võimaliku seotuse tõttu Hiina luurega.
Foto: Wikipedia

Tegemist on kahe nädala jooksul esimese konkreetse USA valitsuse poolse sammuga, mis võimaldab USA ettevõtetel teha ärilist koostööd Huaweiga, vahendas Huawei PR-esindaja Eestis.

"Rakendamaks presidendi kaks nädalat tagasi G20 tippkohtumisel antud lubadust, hakkab kaubandusministeerium ettevõtetele väljastama lubasid toodete puhul, mis ei kujuta USA julgeolekule ohtu," viitas kaubandusminister Ross president Donald Trumpi teadaandele.

Rossi sõnul jäävad mõned 5G tehnoloogiat puudutavad komponendid ja süsteemid keelu alla, kuid mitmed kiipe tootvad ettevõtted saavad loa oma tooteid Huaweile müüa. Ajalehe New York Times teatel on valitsuse otsusest muuhulgas kasu firmadele nagu Intel ja Google, kes müüvad Huaweile tarkvara, mikrokiipe ning muid komponente.

Osad USA tehnoloogiaettevõtted on kritiseerinud kaubanduskeeldu, sest selle tulemusena jääksid nad ilma tulust ning Huawei peaks pöörduma neile vajalike komponentide ostmiseks Jaapani ja Lõuna-Korea firmade poole.

Huawei on sattunud lääneriikides kriitika alla ning selle vastu on rakendatud sanktsioone, sest kahtluste kohaselt võib ettevõte vahendada enda sidevõrkudes liikuvat teavet Hiina luurele. Vaidluse all on ka küsimus, kas tohiks kasutada Huawei tehnoloogiat 5G võrkude väljaehitamisel.

Huawei Baltimaade juht Ricky Chen kinnitas, et küberturvalisus baseerub rahvusvahelistele standarditele ning et Huawei on sellest alati kinni pidanud. "Hindame enda tootearenduses küberturvalisust kõrgelt ning oleme teinud selle nimel tööd, et tehnoloogia vastaks ka nõuetele. Olenemata kaubanduspiirangutest oleme jätkanud tootearendust," lisas ta.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755