Autor: Indrek Kald • 15. juuli 2019

Veriffi ja Funderbeami loojad õpetavad noori suvekoolis

Täna koguneb ligi sada kooliõpilast ja 30 mentorit Tallinnas Tehnopoli teadusparki, kus alustab kolmandat aastat toimuv leiutajate suvekool Hüppelaud. Nädala jooksul püüavad 14-19aastased osalejad viia oma idee käegakatsutava toote või innovaatilise teenuselahenduseni.
Eelmisel aastal Telliskivi loomelinnakus toimunud Hüppelaua suvekool.
Foto: Eesti 2.0

Ürituse vältel jagavad noortele oma kogemusi ja teadmisi veel Veriffi asutaja Kaarel Kotkas, Funderbeami asutaja Kaidi Ruusalepp, TransferWise’i arendusjuht Alvar Lumberg, LHV Noortepanga juht Liis Lepik ja paljud teised rahvusvahelise kogemusega mentorid.

Suvekooli peakorraldaja, mittetulundusühingu Eesti 2.0 juhi Ede Tamkivi sõnul on nende eesmärk kasvatada kooliõpilastes ettevõtlikkust ja huvi tehnoloogia vastu läbi elulise käed-külge programmi.

"Keegi ei tea, milliseid kompetentse vajab meie tööjõuturg 10-20 aasta perspektiivis, kuid kindel on see, et tänased õpilased peavad eelkõige õppima kiirete muutustega sujuvalt toime tulema, suutma teha omavahel koostööd ning mitte kohkuma tundmatute ülesannete ees," märkis ta.

Hüppelaual toimub intensiivne ideede genereerimine ja tootearendus viis päeva järjest. Selle aja jooksul arendavad noored viieliikmelistes tiimides oma koostööoskust ning osalevad tootearenduse, disaini, ringmajanduse ja teiste teemadega seotud õpitubades, mida veavad oma ala asjatundjad silmapaistvatest Eesti ettevõtetest, sh TransferWise, Veriff, Bolt ja Pipedrive.

"Meie suure teadmiste pagasiga mentorite peamine ülesanne on luua leiutamist toetav suhtumine ja keskkond, kus tagasilöögid on õppetunnid," ütles Hüppelaua tänavune peamentor Mikk Olli, pikaajalise kogemusega digitoodete disainer.

Mentorite eesmärk on tema sõnul õpetada noortele, et ebaõnnestumised ja tagasilöögid on täiesti normaalsed. "Leiutamise käigus välja tulnud vead aitavad meil mõista, mille pärast toode või teenus ei tööta. Seni on kõik mentorid suvekoolis osalenud vabatahtlikult," lisas Olli.

Tegus nädal kulmineerub toodete ja teenuste esitlemise ning tagasisidestamisega. Suvekool on muutunud iga aastaga üha populaarsemaks – nii osalejate kui mentorite arv kasvab.

Hüppelauda korraldav Eesti 2.0 on mittetulundusühing, mille eesmärgiks on inspireerida Eesti koolinoori valima tehnoloogiapõhist tulevikku. Pilootprojektina jagati 2015 poolesajale Eesti koolile Makerbot Replicator 3D printerid.

2016. aastal said koolid littleBits elektroonikakomplektid ja tutvustati bitcoini platvormil arendamist. Eelmisel aastal Telliskivi loomelinnakus toimunud Hüppelaua jooksul arendasid noored muuhulgas mobiilset isikutuvastust ja lõid automaatselt sulguvad kardinad.

Hüppelaua suurim toetaja teist aastat järjest on rahvusvahelisi ülekandeid võimaldav ettevõte TransferWise, samuti toetavad suvekooli Eesti teadusagentuur ja Startup Estonia.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052