Autor: Indrek Kald • 25. juuli 2019

Internetitaristu rentimine muutub soodsamaks

Üle 6200 kilomeetri pikkust lairibavõrku haldav Eesti lairiba arenduse sihtasutus (ELA SA) langetab operaatoritele kiupaari rendi hinda 10% ning ühtlustab liitumishinna.
Eesti lairiba arenduse sihtasutuse juht Priit Soom.
Foto: Erakogu

ELA SA langetab 1. septembrist kiupaari rendi hinna 0,005 eurole jooksev meeter. "Arvestades rendimahu suurenemist ja meie kasumit mittetaotlevat majandamismudelit, on võimalik taas hinda langetada," märkis sihtasutuse juht Priit Soom.

Tema sõnul on senine kogemus näidanud, et madalam hind võimaldab klientidel veelgi rohkem kiupaari rentida, et võrkude kvaliteeti tõsta ja seeläbi pakkuda ka lõppklientidele paremaid internetilahendusi.

Ühtlasi toob sihtasutus turule uue toote "Meetripõhine kiu rent tarbijaühenduseks", mis tuleneb riigi korraldatud ja Elektrilevi poolt elluviidavast juurdepääsuvõrkude rajamise projektist, mille näol on tekkinud vajadus suurema hulga lõpptarbijate ühendamiseks võrgusõlmede lähedal. Toote hinnaks saab 0,003 €/jm.

"Uue toote põhiline erinevus on selles, et sellega langeb ära vajadus pidada arvestust ühendatud lõpptarbijate andmete üle, samuti puudub piirang ühe kiuga ühendatavate lõpptarbijate arvule. Kuna vahemaad ei ole pikad ning lõpptarbijaid plaanitakse ühendada suuremas koguses võib taoline toode kliendile soodsamaks kujuneda," ütles Soom.

Kolmanda olulise muudatusena ühtlustatakse liitumishind kõikidel toodetel, milleks saab 70 eurot. Muudatuse eesmärgiks on liitumishinnad paremini siduda liitumisega otseselt seotud kuluga, mida varem kompenseeriti kiurendi tasuga.

Lairiba arenduse sihtasutus asutati majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi eestvedamisel infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu liikmete poolt 2009. aastal.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755