Autor: Indrek Kald • 14. august 2019

Tallinna digitippkohtumine vaeb tehisintellekti tulevikku

Tallinnas 16.–17. septembrini toimuval kõrgetasemelisel digitippkohtumisel võtavad 20 riigi ministrid ja valdkonna eestkõnelejad fookusesse tehisintellekti ning selle mõju meie tulevikule.
Tallinna digitippkohtumise korraldajad mullu ürituse lõpuosas.
Foto: Digital Summit

Peaminister Jüri Ratase sõnul on digitippkohtumisest saamas koostööplatvorm digitaalselt arenenud ja sarnaseid seisukohti jagavatele riikidele, kes kujundavad ühiselt poliitikaid ja seadusruumi digiühiskonna arenguks.

"Üks kiiresti arenev üleilmne valdkond on näiteks tehisintellekt, millel on suur mõju ka Eesti riigi ja inimeste heaolule. Olgu selleks siis kas täpsem diagnoosimine meditsiinivaldkonnas või laste õiguste kaitsmine digiruumis. Seepärast tahame olla neid tulevikuväljavaateid käsitlevate arutelude keskmes ja usun, et Eestil on siin ka palju kaasa rääkida ning panustada," sõnas ta.

Fotografiskas toimuva digitippkohtumise peakorraldaja Liina Areng avaldas heameelt, et lisaks kutsutud riikide delegatsioonidele, mida juhivad IT- ja digiministrid, on esinejate seas nimekad eksperdid.

Teiste hulgas astuvad üles Microsofti Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika president Michel van der Bel, OECD tehnoloogiavaldkonna asepeasekretär Ulrik Vestergaard Knudsen, maailma ühe juhtiva tehisintellekti ettevõtte Arago tegevjuht ja asutaja Hans-Christian Boos, Keenia teadlane ja World Wide Web Foundationi digitaalse võrdsuse eestkõneleja Nanjira Sambuli ning Michigani Ülikooli teoreetilise füüsika professor ja teadlane Stephen Hsu.

Ettekannetes arutletakse, kuidas tehisintellekti abil avaliku sektori tõhusust suurendada, milliste nippidega arendada tööturul vajalikke oskusi ning milline mõju võib olla tehisintellektil tervishoiuteenuse osutamisel.

"Kõnelejad annavad ka omapoolese nägemuse, kuidas muudab tehisintellekt seadusandlust. Samuti on eraldi sessioon pühendatud targa linna tulevikuväljavaadetele. Eelnimetatu kõrval on aga oluline kuulda, kuidas tulevikuski kõike inimlikku säilitada," lisas Areng.

Eraldi on kohtumine delegatsioone juhtivatele ministritele. Selle raames toovad 15 Euroopa riigi ning Kanada, Singapuri, Jaapani, Uus-Meremaa ja Austraalia otsustajad välja oma nägemuse tehisintellekti võimalustest ning ohukohtadest tuleviku kujundamisel.

Digitippkohtumine toimub kolmandat korda. Valdkonna tipptegijate foorum sai alguse 2017. aastal, kui Eesti oli Euroopa Liidu nõukogu eesistuja ning korraldas digitaalvaldkonna tippkohtumise, mis tõi Tallinna kokku ELi riigipead ja valitsusjuhid. Möödunud aastal oli konverentsi fookuses globaalse andmekaubanduse temaatika.

Konverentsi Tallinn Digital Summit 2019 korraldab riigikantselei koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga. Ürituse sisupartnerid on elektri- ja elektroonikainseneride instituut (IEEE - Institute of Electrical and Electronics Engineers), rahvusvaheline kriminaalpolitseiorganisatsioon Interpol, The Future Society ning ÜRO regioonidevahelise kuritegevuse ja õigusküsimuste instituut (UNICRI - United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute).

Rohkem infot nii ajakava kui ka esinejate kohta ürituse kodulehel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052