Autor: Indrek Kald • 23. august 2019

Välisinvestorid: ebakindlus Eestisse investeerimiseks kasvab

Era- ja riskikapitali aastakonverentsil Pärnus esinenud investorid peavad Baltimaid ja Eestit atraktiivseks investeerimispiirkonnaks, mida iseloomustab professionaalsus ja dünaamilisus, kuid ohumärgiks on ebakindluse kasv.
Pärnu riskikapitali konverents tõi kohale 200 inimest 13 riigist.
Foto: Erlend Štaub
Täpsemalt ähakse ohumärkidena ülitugevat konkurentsi kvalifitseeritud tööjõu pärast ning plaanitavast pensionireformist tingitud investeerimiskeskkonna ebakindlust.

Baltimaade era- ja riskikapitali turg on viie aastaga kasvanud seitse korda ning seda iseloomustavad tugev iduettevõtete kogukond ja kogenud investorid.

"Kasv on olnud muljetavaldav. Aastal 2013 oli Baltimaade era- ja riskikapitali turu maht 385 miljonit ja siin tegutsesid üksikud tegijad nagu BaltCap ja arengufond. Tänaseks oleme kasvanud 2,8 miljardi eurose mahuga turuks, siin tegutsevad erinevate investeerimisstrateegiatega meeskonnad ning siit on välja kasvanud globaalset edu saavutanud iduettevõtted," sõnas Eesti era- ja riskikapitali assotsiatsioon EstVCA juht Kristjan Kalda (BaltCap).

Tema sõnul on era- ja riskikapitalil oluline roll majanduses. "Kui me ei aita ettevõtteid üles ehitada, ei arenda neid ja ei vii globaalsetele turgudele, siis see mõjutab kogu riigi majandust," lisas Kalda.

Soome tööstusinvesteeringute fondi TESI investeeringute juht Matias Kaila rõhutas, et majandus nõuab rohkem kasvavaid idufirmasid, mis omakorda vajavad maailma vallutamiseks riskikapitalifonde.

"Era- ja riskikapitali turg on globaalne ning kohalikud iduettevõtted peavad vaatama välisturgudele. Selles on oluline ka riigi tugi ja kindlasti ka maine. Ankurinvestoritena mängivad äärmiselt olulist rolli pensionifondid. Soome riigi jaoks on oluline luua eeldused tugevate ettevõtete ehitamiseks, sest nad loovad väärtust kogu ühiskonnale. Kasumiga väljumine ei ole meie peamine eesmärk," selgitas Kaila.

Invest Europe´i tegevjuht Michael Collins tõi välja, et vaatamata oma väiksusele on Baltimaade riski- ja erakapitali fondid näidanud väga häid tulemusi.

"Baltimaad on investorile uskumatult atraktiivne piirkond, siit tulevad väga atraktiivsed ettevõtted ja kohalik kogukond on väga tugev. Väljakutseks on investorite meelitamine erinevatest maailma nurkadest. Kui teil see õnnestub, siis ei ole edul piire," julgustas ta.

Isomer Capitali partner Chris Wade soovitas Baltimaadel ära kasutada erasektori investeerimispotentsiaali. "Usun kirglikult, et Euroopa on imeline koht iduettevõtete loomiseks ja riskikapitali fondide rajamiseks aga ka erasektor võiks panustada suurepäraste iduettevõtete ehitamisse. Selleks oleks vaja luua platvorm, mis seda toetaks," soovitas ta.

Eile ja täna Pärnus toimuv konverents Baltic VCA Summit on regiooni suurim professionaalsetele investoritele suunatud sündmus, millest võtab osa 200 inimest 13 riigist, sealhulgas Jaapanist, Inglismaalt, Singapurist ja USAst.

Sel aastal oma kümne aasta juubelit tähistav Eesti era- ja riskikapitali assotsiatsioon EstVCA on Baltic VCA liige. Baltimaade ühisassotsiatsiooni eesmärk on Balti riikide tutvustamine ja turundamine institutsionaalsetele ning era- ja riskikapitali investoritele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755