Autor: Indrek Kald • 29. august 2019

Bolt asub isejuhtivaid autosid looma koos Tartu Ülikooliga

Bolt ja Tartu Ülikool algatasid teadusarendusprojekti isejuhtivate sõidukite tehnoloogiate arendamiseks. Esimesed testsõidud tänavaliikluses tehakse tuleval aastal, Bolti platvormile peaksid autod jõudma seitsme aasta pärast.
Bolti tootejuht Jevgeni Kabanov.
Foto: Andres Haabu

"Paljud tehnoloogiaettevõtted töötavad välja oma isejuhtivad sõidukeid, meie eesmärk on selle asemel ehitada üles isejuhtivate autode tehnoloogia, mis põhineb vabal tarkvaral ja olemasolevatel kaardirakendustel. See annab meile suurepärase võimaluse kasutada Bolti arendajate teadmisi masinõppest, kaartidest ja nende optimeerimisest," rääkis Bolti tootejuht Jevgeni Kabanov.

Koostöö eesmärk on töötada välja tehnoloogiaid, mis võimaldavad isejuhtivatel sõidukitel sõita autonoomsuse neljandal tasemel. See tähendab, et enamikel juhtudel ei vaja liiklusvahend inimese sekkumist, välja arvatud kaardistamata piirkondades või äärmuslikes ilmastikuoludes sõites.

Lähiaastail katsetavad Bolt ja ülikool isejuhtivate autode pilootprojekte sobilikes linnapiirkondades, pikem eesmärk on integreerida isejuhtivad autod Bolti transpordiplatvormile 2026. aastaks.

"Koostöö Boltiga annab meile võimaluse isejuhtivate autode tehnoloogiat tegelikes liiklusoludes juba arenduse käigus testida. Kaasame eksperimentidesse ka tudengeid ja valmistame neid sellega ette tulevaseks karjääriks autonoomsete tehnoloogiate valdkonnas," ütles ülikooli arvutiteaduste instituudi ettevõtluskoostöö juht Anne Jääger.

Bolti visioon on muuta linnades liikumine mugavamaks, kiiremaks ja usaldusväärsemaks. "Nõudlus transporditeenuste vastu kasvab. Isejuhtivate sõidukite abil saame me transpordiprobleeme veelgi laiemal skaalal lahendada," lisas Jevgeni Kabanov.

Markus ja Martin Villigu asutatud Boltil on üle 20 miljoni kasutaja rohkem kui 30 riigis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755