Autor: Indrek Kald • 9. september 2019

Nortal ja Datel näitavad maailma energiakongressil uusi digilahendusi

Eesti IKT-ettevõtted Nortal ja Datel tutvustavad 9.–12. septembril maailma energiakongressil Abu Dhabis uudseid digilahendusi, lootes leida uusi kliente ja partnereid.
Dateli välismüügijuht Asse Hang tutvustamas Abu Dhabis president Kersti Kaljulaidile ettevõtte pakutavaid lahendusi.
Foto: Datel

Nortali äritegevuse juht Pärsia lahe Araabia riikides ja Aafrikas Marek Helm kinnitas, et nemad on Põhjamaade energiasektori klientidel aidanud nii keerulisi protsesse digitaliseerida ja automatiseerida kui ka valmistuda tulevikus eesseisvateks väljakutseteks.

"On hea meel tutvustada neid lahendusi nüüd ka Abu Dhabis globaalse võtmetähtsusega suursündmusel ning luua uusi sidemeid," lisas ta.

Eesti on ELis esimene andmete kauglugeja

Eesti on esimene riik Euroopa Liidus, kus toimub klientide elektriandmete täielik kauglugemine, mis on ühendatud keskse andmekeskusega, kus säilitatakse klientide tunnipõhised tarbimisandmeid.

Eesti Energia juhatuse esimehe Hando Sutteri sõnul võimaldavad kaugloetavad elektriarvestid luua mitmeid esmaklassilisi digitaalseid lahendusi, mis teenivad ühte eesmärki - pakkuda klientidele puhtamat energiat ja mugavaid lahendusi.

"Kasutame kaugloetavate arvestite abil saadud andmeid juba praegu võrgukadude vähendamiseks ja investeeringute targemaks kavandamiseks. Lisaks aitavad andmed pakkuda paremaid teenuseid kliendile. Meie kliendid saavad neid lahendusi kasutada mobiilirakenduse kaudu, kuhu meil on peatselt plaanis lisada ka mikrotootmise ja energia salvestamise teenused," selgitas Sutter.

Datelil varajase hoiatuse süsteem

Suurandmeid saab energiasektoris väga kasulikult rakendada ka muul viisil. Eesti üks juhtivaid IKT-ettevõtteid Datel töötas hiljuti välja uuendusliku kosmoseandmetel baseeruva e-teenuse Sille, mis võimaldab jälgida taristu nihkeid ja vajumist kõikjal maailmas.

See varajase hoiatuse süsteem kasutab Euroopa Liidu satelliitidelt saadud andmeid ja suudab tuvastada energiasektori taristu, näiteks gaasitorude, kaevanduste, hüdrotammide ning erinevat tüüpi elektrijaamade nihke ja vajumise täpsusega kuni 1 mm.

Dateli uuenduslik teenus aitab vältida infrastruktuuri tehnilise seisukorra halvenemisest põhjustatud õnnetusi, tõstes nii ühiskonna turvalisust.

Dateli juhatuse esimehe Urmas Kõlli sõnul on see uus innovaatiline teenus tuuma- ja hüdroenergeetikas eri maailma osades juba kasutusel. "Kindlasti näeme, et just globaalsed energiaettevõtted, kellele infrastruktuuri tehniline seisukord on tihti kriitilise tähtusega, on tulevikus meie e-teenuse kliendid," lisas Kõlli.

EL rahastab nutivõrkude kompetentsikeskust

Smagrineti projektijuhi Karl Kulli hinnangul on arukate ja paindlike energiasüsteemide kasutuselevõtul väga oluline täiustada ühiskonna eri osapoolte teadmisi nutivõrkudest, et edukalt nutika ja digitaalse elektroenergeetika poole liikuda.

Smagrinet on nutivõrkude kompetentsikeskus, mida rahastatakse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni programmi Horisont 2020 kaudu.

"Tähtis on pakkuda värsket teavet olemasolevate parimate tavade kohta, alustades tehnilisest küljest ja lõpetades õigusloomega seotud küsimustega, mida tuleb teha, et muuta tavapärane elektrivõrk nutivõrguks," rõhutas Kull. Lisaks konsultatsioonidele ja juhendamisele pakub Smagrinet tööstustele lühiajalisi õppeprogramme ja ülikoolidele magistriõppeprogramme.

Kersti Kaljulaid energeetikakongressi üks peakülaline

Valdkonnas maailma olulisimaks sündmuseks peetav maailma energeetikakongress toimub tänavu maailma energeetikanõukogu eestvedamisel juba 24. korda ja toob kokku osalisi rohkem kui 150 riigist. Üritust külastavad iga-aastaselt mitmed riigijuhid ja teised kõrgetasemelised külalised.

Suursündmusest saab osa ka president Kersti Kaljulaid, kes on 10. septembril kongressi peaesineja ning osaleb ka plokiahela teemalises paneeldiskussioonis "Getting to grips with blockchain: Cutting through the hype".

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755