Autor: Indrek Kald • 16. september 2019

Eesti Energia otsib nutikaid lahendusi tuleviku energiateenusteks

Eesti Energia ärgitab rahvusvahelisel ideekonkursil mõtlema kaasa, kuidas viia traditsiooniline energiamajandus senisest jõulisemate sammudega uude nutikamasse ajajärku.
Mulluse ideekonkursi võitis kliendisõbralik liitumisplatvorm.
Foto: Eesti Energia

Teist korda toimuva konkursi Enefit Idea Hub – The Pitch auhinnafond on 30 000 eurot.

Eesti Energia teatel on uued tehnoloogiad ja digitaalsed lahendused muutmas maailma meie ümber: virtuaalsed elektrijaamad, targad kodud, kontorid ja tööstused, päiksepaneelid kodumajapidamises ning elektritransport on vaid üks osa meie tuleviku energialahendustest.

Konkursiga otsitakse innovaatilisi ideid uute teenuste ja neid toetavate tehniliste lahenduste väljatöötamiseks, et tuua tulevik meile kiiremini lähemale ja luua nutikaid, keskkonnasõbralikke ja mugavaid teenuseid.

Mullu esimest korda toimunud konkursile esitati Eestist, Lätist, Leedust, Soomest ja Poolast kokku sada ideed. Võiduidee, võrguettevõtte Elektrilevi klientide liitumisplatvorm, on täna arenduses. Aasta lõpuks saavad klientide enim vajatud liitumisteenused automatiseeritud.

Samal ajal liigutakse edasi ka elektritranspordialaste teenuste arendamisega, mille kohta eelmise aasta konkursil samuti ideid esitati. Plaanis on näiteks kortermajadele hästi sobiv mitme elektriauto üheaegse laadimise lahendus.

Eesti Energia juhatuse esimehe Hando Sutteri sõnul otsib ettevõte pidevalt uusi võimalusi, kuidas lahendada elektrist järjest enam sõltuva moodsa ühiskonna ees seisvad väljakutsed innovaatiliselt ja terviklikult.

"Tuleviku energiamajanduses on tavatarbijal taastuvenergia, salvestite, juhitavate kodumasinate ja teiste uute tehnoloogiate tõttu aina olulisem roll nii energia hinna kujunemisel kui varustuskindluse tagamisel," ütles Sutter.

"Oleme võtnud eesmärgiks igal aastal tuua oma klientideni uusimaid tehnoloogiaid, kasutades innovaatilised tooted ja teenused, mille abil suudame tarbijate energiakulu vähendada. Ideekonkursiga The Pitch otsime ideid ja lahendusi, mis võimaldaksid meil neid teenuseid paremini pakkuda," sõnas ta.

Näiteks tekivad elektriautode näol elektrisüsteemi ja igapäevasesse ellu suured salvestid. Eesti Energia eesmärk on elektriautode peal olevad salvestid võtta kasutusele elektrisüsteemi osana. Seega salvestada energiat siis, kui seda on üleliia ja tagasi elektrivõrku anda energiat siis, kui on suur nõudlus ja pole piisavalt palju toodangut.

Ideid oodatakse lisaks Eestile kõikidelt Eesti Energia koduturgudelt Soomest, Rootsist, Lätist, Leedust ja Poolast nii iduettevõtetelt, teadlastelt, tudengitelt, koostööpartneritelt kui oma töötajatelt ja klientidelt.

Ideekonkursi ühe osana korraldab Eesti Energia 1. oktoobril PROTO avastustehases Tallinnas inspiratsioonipäeva Innovation Game Day, kus ettevõte tutvustab oma nägemust tuleviku energiamaastikust ning visiooni kuidas erinevate osapoolte koostöös jõuda maailma muutvate lahendusteni.

Innovation Game Day viib kokku innovatsioonist huvitatud inimesed ning annab Eesti Energia partneritele võimaluse esitleda oma saavutusi.

Konkursi ideede esitamise tähtaeg on 31. oktoobril. Poolfinalistid selguvad 28. novembril ja võitja järgmise aasta 21. jaanuaril.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052