Autor: Indrek Kald • 13. september 2019

Vesterbacka: tunnel teeb Tallinna-Helsingi suuremaks kui Silicon Valley

Merealuse tunneli rajamine Soome ja Eesti vahele muudab Tallinn-Helsingi metropoliala suuremaks, edukamaks ja võimsamaks kohaks kui seda hetkel on tehnoloogiameka Silicon Valley USAs, ütles tunneliprojekti vedav ettevõtja Peter Vesterbacka.
Tallinn-Helsingi tunneliprojekti vedav ettevõtja Peter Vesterbacka.
Foto: Mihkel Maripuu

Soome lahe tunneli progressist ja IT-sektori võimalustest rääkis ta 12. septembril Tallinnas Eesti suurimal tehnoloogiakonverentsil Tech Day 2019.

Oma ettekandes selgitas Vesterbacka, millise mõju võiks Tallinn-Helsingi tunnel kaasa tuua. Ühtlasi tõi ta välja ka projekti edasiminekuid.

"Soomes on jõutud keskkonnamõjude hindamiseni ja selle tulemused saame teada aasta lõpus," ütles Vesterbacka ja lisas, et projektile on tagatud suurem rahastus. Küll aga tõi ta välja otsustamist vajava punkti Eesti valitsusele. "Meil on vaja, et Eesti valitsus langetaks poliitilise otsuse, kas tegu on nende jaoks olulise projektiga," sõnas ta.

Mootor jäi liialt väikeseks

IT-maailma headest ja halbadest külgedest ettevõtetele rääkis Coop Eesti endine juht Jaanus Vihand. Tehnoloogial ja IT-teenustel on suurepärane viis muuta inimeste elu oluliselt mugavamaks, kuid kõik muutused ei kinnistu üleöö, sest ülehinnatakse ühte või teist aspekti, selgitas ta.

Teiste näidete seas tõi Vihand välja ka IT-ettevõtete poolseid "ämbreid", mida kiirelt arenevas ja ülimalt konkureerival turul leida võib. "Ostsime e-poele otsingumootori. Katsetasime ja tundus jube lahe, kui see endal olemas oleks. Kui e-pood valmima hakkas, selgus tõsiasi, et mootor toimis küll 20 tootega, aga 2000ga see enam ei toiminud," kirjeldas Vihand.

Muuhulgas rääkis ta ka IT-sektori kohati kehvast tähtaegadest kinnipidamisest ja kompetentsist ning ajapuudusest. IT-arenduse tellijatele lisas ta mitmeid soovitusi, millest tähtsaim on partneri tausta uuring, mitte ainult referentslogode pika nimekirja imetlemine.

Uus Google´i protokoll toob kiirema liikluse

Konverentsil ei puudunud ka märksa tehnilisemad teemad. Ettevõtte Reberroam tehniline direktor Taavi Talvik rääkis pilgeni täis saalile, kuidas areneb ja muutub internetikasutus lõpptarbijale nii, et inimene seda ise ei tajugi.

Inimkeeli tõlgituna võetakse laiemalt kasutusele uus Google Quic protokoll, mis paneb andmed võrgus liikuma palju efektiivsemalt. "Kui Quic implementeeriti esimest korda Google´i poolt aastal 2012 Chrome´i brauseris, muutus ühe firma parema hiire klõpsuga kogu interneti liiklus 6-7%. Võidud latentsuse osas, mida saavutab Quic võrreldes tavalise HTTP/2 puhul, on koheselt märgatavad ja numbrites mitmekordsed," sõnas ta.

Lisaks kaob Talviku sõnul uue protokolliga operaatoritel võimalus mõjutada, kui kiiresti mingit tüüpi liiklus nende võrgus liigub.

Osales üle 500 külastaja

Santa Monica Networksi juhatuse liige ja Elisa ärikliendiüksuse juht Margus Vaino sõnas, et tänavune konverents, mis keskendus üldisemalt IT-valdkonnale, tõi kohale rekordilised 520 külastajat ja seda suuresti tänu mitmekümnetele kõnelejatele erinevatest valdkondadest ning ettevõtetest.

"Ajaga aina suuremaks sirgunud konverentsi külastas tänavu üle 520 inimese ja kui kasvõi üks inimene sai siit ühe või kaks tarkusetera, mille üle pärast mõtiskleda, siis oleme oma tööd väga hästi teinud," kinnitas ta.

Tehnoloogiakonverentsil Tech Day 2019 esines mitukümmend tehnoloogia, küberturvalisuse, juhtimise ja innovatsiooni eksperti peamiselt Põhjamaadest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052