Autor: Indrek Kald • 16. september 2019

Välisministeerium saab küberdiplomaatia osakonna

Välisminister Urmas Reinsalu ettepanekul otsustas valitsus luua küberdiplomaatia osakonna, mis alustab ministeeriumis tegevust tänavu sügisel.
Välisminister Urmas Reinsalu valitsuse pressikonverentsil.
Foto: Liis Treimann

"Küberjulgeolek- ja turvalisus on kujunemas riikide välispoliitiliste prioriteetide seas üha olulisemaks ning meie liitlased näevad Eestit selles valdkonnas juhtivas rollis," sõnas Reinsalu.

Uus osakond, mida hakkab juhtima küberjulgeoleku erivolitustega diplomaatiline esindaja Heli Tiirmaa-Klaar, aitab välisministri sõnul Eestil sel teemal tõhusamini üleilmsel tasandil kaasa rääkida ning tagada, et püsiksime ka edaspidi esirinnas.

Osakond alustab tööd sügisel ning nõunikud, kes selles osakonnas tööle asuvad, on juba varem küberdiplomaatia eri tahkudega tegelenud välisministeeriumi töötajad.

Kuna küberjulgeolek on üks Eesti prioriteete ÜRO Julgeolekunõukogu valitud liikmena, on üks esimesi suuri ülesandeid osakonnale vastava tööplaani ette valmistamine. Samuti hakkab osakond aitama kaasa valdkondlikele aruteludele rahvusvahelistes organisatsioonides, edendama kahe- ja mitmepoolseid suhteid, suunama küberalast arengukoostööd ja osalust internetivabadusega seotud formaatides.

Küberdiplomaatia käsitleb eelkõige riikide käitumist küberruumis ning kübernormide, usaldusmeetmete ja olemasoleva rahvusvahelise õiguse järgimist. Selles valdkonnas on loodud mitmed koostööformaadid ÜRO, ELi, OSCE, NATO, Euroopa Nõukogu, OECD ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide juures.

Ühtlasi lisatakse valitsuse otsusega välisministeeriumi valitsemisalasse rahvusvahelise koostöö arendamine küberturvalisuse valdkonnas.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052