Autor: Indrek Kald • 18. september 2019

Eesti investorid rahastavad siinset idufirmat Snackable AI pea 1,3 miljoniga

Tehisintellektil põhineva audiosisu otsingumootori loonud Eesti-USA idufirma Snackable AI kaasas 1,27 miljonit eurot, millest valdava osa panid kokku siinsed investorid.

Snackable AI asutaja ja tegevjuht Mari Joller.
Foto: Andres Raudjalg

Idufirma teist investeerimisvooru juhtis Eesti riskikapitalifirma Tera Ventures. Siinsetest investoritest osalesid ka firma varasem rahastaja Superangel ning Skype´i kaasasutaja Jaan Tallinn, kes on teinud tehisintellekti valdkonda mitmeid investeeringuid.

Mullu loodud ettevõte plaanib lisaraha kasutada turule sisenemiseks ning arendusmeeskonna suurendamiseks Eestis. Tänaseni on äriklientidele suunatud Snackable rakendus olnud arengufaasis ning teinud privaatseid pilootprojekte mitmete meediafirmadega USAs nagu Slate.

Snackable AI asutaja ja tegevjuhi Mari Jolleri sõnul toob turule sisenemine kaasa vajaduse meeskonna suurendamise järele nii New Yorgis, kus on ettevõtte peakontor, kui ka Tallinnas, kus tegutseb arendusmeeskond.

"Kindlasti jätkame ja laiendame oma tegevust Eestis, kuna siinsetel inseneridel on olemas vajalik oskusteave tehisintellektil põhinevate tehnoloogiate arendamiseks. Oleme pidevalt uute talentide otsingul, et pakkuda Eesti arendajatele võimalust töötada koos valdkonna tipptegijatega tulevikutehnoloogiate arendamisel," sõnas Joller.

Tera Venturesi asutaja ja partneri Stanislav Ivanovi kinnitusel sündis otsus investeeringu tegemiseks veendumusest, et Snackable AI tehisintellektil põhinev rakendus avab ammu oodatud ukse audiosalvestuste maailmas orienteerumiseks.

"Snackable lisab senistele otsinguvõimalustele uue mõõtme, kuna võimaldab kasutajal avastada huvitavaid audiosalvestusi, analüüsides nende tegelikku sisu ja konteksti, mitte ainult pealkirju. Lisaks suudab rakendus välja tuua kõige olulisemad osad salvestustest, mis säästab kasutaja aega ja parandab kuulamiselamust," märkis ta.

Ivanov lisas, et Tera Ventures pakub oma portfellis olevatele idufirmadele juurdepääsu ekspertteadmistele ja praktilisele abile, mis on vajalik idufaasist küpseks ettevõtteks kasvamiseks ja rahvusvahelistelt investoritelt kapitali kaasamiseks.

Samuti aitab Tera Ventures idufirmadel luua võrgustikke turgudel, kuhu portfellettevõtted laieneda soovivad – näiteks Suurbritannias, USAs ja Aasias. Varasemast kuuluvad Tera Venturesi portfelli Eesti idufirmad Realeyes, GrabCAD, Cleveron, Monese, Jobbatical, Scoro jt.

Snackable AI arendab tehisintellektil põhinevat otsingumootorit, mis võimaldab otsijal leida vajalikku audiosisu nii podcastide, audioraamatute, videote ja muude helitekste sisaldavate materjalide seast.

Kasutades keeletöötluse ja masinõppe tööriistu, aitab rakendus erinevatest salvestustest üles leida konkreetselt otsitavad teemad, võttes arvesse ka konteksti ning esitades tulemuse lühiformaadis – nii ei pea otsija kuulama läbi pikki salvestusi, leidmaks huvipakkuvat kohta.

Kokku on Snackable AI alates 2018. aastast investeeringutena kaasanud 2,3 miljonit dollarit – teiste seas on idufirma tegevusele õla alla pannud USA meedia veteran Richard Sarnoff.

Snackable AI eelmisel aastal asutanud Mari Joller on kogenud ettevõtja, kes viimastel aastatel on pühendunud tehisintellektil põhinevate tehnoloogiate arendamisele. Varasemalt on ta asutanud proaktiivse hääleassistendina toimiva rakenduse Scarlet, juhtinud uute tooteüksuste loomist Nokia ja Virgin Mobile´i juures. Joller on omandanud bakalaureusekraadi USA Middlebury kolledžist ja magistrikraadi Harvardi ülikoolist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755