Autor: Indrek Kald • 19. september 2019

Euroopa Komisjon toetab Guardtime´i pea kahe miljoni euroga

Euroopa Komisjon toetab innovatsiooni rahastamise programmi kaudu ligi kahe miljoni euroga Eesti küberturvalisuse ettevõtet Guardtime uue tehnoloogia turule toomisel.
Guardtime Eesti juht Ain Aaviksoo.
Foto: Kalev Lilleorg

Guardtime saab pea kaks miljonit toetust plokiahela tehnoloogial baseeruva logide turbelahenduse turule toomiseks, teatas Euroopa Komisjon.

Guardtime on üks 108st innovaatilisest projektist, millesse Euroopa Komisjon investeerib kokku 210 miljonit eurot. Rahastamine toimub läbi Euroopa innovatsiooninõukogu, mis toetab innovaatoreid, ettevõtjaid ja teadlasi murranguliste ning suure äripotentsiaaliga lahenduste rahvusvahelisele turule läbimurdmisel.

Euroopa Komisjoni teaduse ja innovatsiooni volinik Carlos Moedas kinnitas, et kõik Euroopa innovatsiooninõukogu toetuse pälvinud ettevõtted pakuvad lahendust probleemile, mis mõjutab eurooplaste igapäevaelu, olgu see siis tervise, keskkonna, energia või muu osas.

"Mul on hea meel näha, et Euroopa innovatsiooninõukogu täidab juba oma lubadust toetada innovaatoreid, kel on visioon ja võime tuua maailmas kaasa positiivseid muutusi," lisas Moedas.

Veidi enama kui saja raha saanud projekti sekka pääsesid muuhulgas neurokirurgia hübriidne simulatsiooniplatvorm, vihma kordav tehnoloogia joogivee tarnimiseks, metastaasivastane vähivaktsiin, õhukvaliteedi kaardistamise tehnoloogia koos ruumilise eraldusvõimega jms.

Innovatsiooninõukogu rahastamisvahend Accelerator, mille kaudu toetatakse Guardtime´i taotlust 1,89 miljoni euroga, on suunatud idufirmadele ja väikese ning keskmise suurusega ettevõtetele, et nad arendaksid ja laiendaksid innovatsiooni tasemeni, kus nad suudavad kaasata täiendavaid erainvesteeringuid või iseseisvalt läbimurdelise lahenduse globaalsele turule tuua.

Accelerator-meetme rahastusvoorus said toetuse 96 ettevõtet 20 riigist, taotlusi oli kokku 2200. Sarnase grandi on varem saanud teisigi Eesti tehnoloogiafirmasid, näiteks Skeleton Technologies, Cybernetica, Monese, 1oT.

Meetme "Fast Track to Innovation" taotlusvoorus said rahastuse 14 ettevõtet 19 riigist.

Guardtime´i plokiahela tehnoloogia on olemuselt matemaatiliselt tagatud küberturvalisuse lahendus digitaalsete andmete ja seadmete kasutuse ning väärkasutuse tuvastamiseks. Tänu oma ülesehitusele võimaldab see säilitada digiandmete muudatuste ajalugu, tuvastada koheselt, kes ja millal on digiandmeid muutnud, ning kasutada neid võimalusi korraga suure hulga andmete puhul kiiresti ja korraga.

Plokiahelal põhinevate küberturvalisuse lahenduste looja Guardtime tehnoloogiat on täna integreeritud paljudesse Eestis kasutatavatesse e-teenustesse, nagu näiteks Riigi Teataja, kinnistusraamat, äriregister jm. Samuti teeb ettevõte koostööd rahvusvaheliste institutsioonidega nagu maailma suurim kaitsetööstusettevõte Lockheed Martin, USA sõjavägi, tehnoloogiaettevõte Ericsson jt.

Jean-Claude Junckeri juhitava Euroopa Komisjoni loodud innovatsiooninõukogu eesmärk on aidata muuta Euroopa teaduslikud avastused ettevõteteks, mis võivad kiiresti kasvada.

Teaduse ja innovatsiooni voliniku Carlos Moedase sõnul pole innovatsiooninõukogu puhul tegu üksnes rahalise panusega. "Loome tervikliku innovatsioonisüsteemi, et viia Euroopa strateegiliste tehnoloogiate ja innovatsiooni esirinda, mis kujundab meie tulevikku, nagu tehisintellekt, biotehnoloogia ja heitevaba energia. Peame keskenduma novaatorite vajadustele, kuna nemad hakkavad looma töökohti, tugevdama meie ülemaailmset konkurentsivõimet ja parandama meie igapäevaelu," kinnitas ta tänavu kevadel.

Komisjon käivitas Euroopa innovatsiooninõukogu katseetapi 2017. aastal, võttes kasutusele avalikud konkursid ja intervjuuküsitlused Euroopa kõige uuenduslikumate idufirmade ning väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete väljaselgitamiseks ja rahastamiseks. Pärast seda on 1276 uuenduslikku projekti saanud juba rahalist toetust kokku üle 730 miljoni euro ulatuses.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755