Autor: Indrek Kald • 20. september 2019

IT-ettevõtjad arutasid presidendiga tehnoloogia rolli majanduse muutmisel

Eesti IT-ettevõtete esindajad arutasid eile president Kersti Kaljulaidiga tehnoloogia rolli majanduse säästlikumaks muutmisel, ühtlasi andsid nad riigipeale üle 50 ettevõtte poolt toetatud roheleppe.
Kohtumisel Nopri talus Võrumaal anti president Kersti Kaljulaidile üle IKT-ettevõtete allkirjastatud rohelepe.
Foto: VPK

Kohtumisel Nopri talus Võrumaal anti ettevõtete allkirjastatud rohelepe üle presidendile, kes osaleb peagi ÜRO peaassambleel ning kliima tippkohtumisel New Yorgis. Lisaks arutasid ettevõtjad presidendiga, kuidas uued tehnoloogiad ning ärimudelid saavad kiirendada üleminekut kliimaneutraalsele ja loodustsäästvale majandusele.

33 Eesti tehnoloogiaettevõtet allkirjastasid teisipäeval Tallinn Digital Summitil roheleppe, millega lubatakse viia ettevõtete tegevus 2030. aastaks täielikult keskkonnasäästlikele alustele. Leppega liitunud ettevõtteid sundis tegutsema globaalsete kliima- ja keskkonnaprobleemide ulatus ning ühine soov leida murekohtadele uuenduslikke lahendusi.

Sõlmitud roheleppega tähtsustab tehnoloogiasektor keskkonda kui äritegevuse lahutamatut osa ning seab 2019. aasta lõpuks konkreetsed eesmärgid ja tegevuskava, mille täitmist hakatakse pidevalt jälgima.

Teisipäevast alates on leppega liitunud veel ligikaudu 20 IT-ettevõtet nii Eestist kui mujalt. Kõiki sarnaselt mõtlevaid kodumaiseid ja rahvusvahelisi tehnoloogiaettevõtted oodatakse algatusega liituma. Konkreetsema tegevuskava kokkulepped sõlmitakse oktoobris.

President osaleb järgmisel nädalal New Yorgis ÜRO peaassambleel ning kliima tippkohtumisel. Eesti delegatsiooni kuuluvad ka peaminister Jüri Ratas ning välisminister Urmas Reinsalu. Eesti on aastatel 2020-21 ÜRO julgeolekunõukogu liige.

President väljendas heameelt, et erasektor on võtnud selle teema vedada. "Igal aastal toob Eesti maailma olulise teema, tänavu on see Tech Green Pledge. Keskkonnast on saamas oluline osa Eesti loost. Mulle meeldib eriti, et selle algatusega on liitunud nii noored ettevõtted kui ka süsteemse tähtsusega firmad ning suured energiatarbijad. Loodan, et New Yorgis saab see algatus ka laialdast rahvusvahelist tähelepanu," ütles Kaljulaid.

Roheleppe ühe algataja, Guardtime´i juhi Martin Ruubeli sõnul on Eestis näha, kuidas tehnoloogia toob ühiskonda suuri muudatusi.

"Kliimaleppega soovivad tehnoloogiafirmad aidata inimkonnal võimalikult kiiresti saavutada üleminekut kliimaneutraalsele ning keskkonnasäästlikule majandusele. Eestil on kõik eeldused olla infoühiskonna ja kliimaväljakutsete ühendamisel liidrirollis. Selleks on meie ÜRO julgeolekunõukogu liikmelisus järgmisel aastal ka oluline platvorm," sõnas ta.

Roheleppega ühinenud e-Agronomi Eesti tegevjuhi Ella Käi-Edo kinnitusel aitavad uued tehnoloogiad kõikidel majandusharudel oma tegevust ümber korraldada ning majanduslik võit ning keskkonnasõbralikkus käivad sageli käsikäes.

"Näiteks on tänu eAgronomile põllumehed mitmes Euroopa riigis vähendanud oma väetise, kütuse ning agrokeemia kasutust. Samuti oleme aidanud mahepõllumajandust juurutada. See kõik lõpuks suurendab põllumeeste tulusid," ütles ta.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052