Autor: Indrek Kald • 20. september 2019

Sideettevõtjad peavad edaspidi võrgutehnoloogia riigiga kooskõlastama

Väliskaubandus- ja IT-minister Kert Kingo saadab kooskõlastusringile seaduseelnõu, mille kohaselt peavad sideettevõtjad edaspidi kooskõlastama oma võrkudes kasutatava tehnoloogia tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ametiga.
Väliskaubandus- ja IT-minister Kert Kingo.
Foto: Karli Saul

Minister Kingo sõnul on Eesti üks juhtivaid digiriike ja meie ühiskonna sõltuvus e-teenustest ja IKT taristust on väga suur. "Seetõttu on IKT-süsteemide turvalisus ja tehnoloogia usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Plaanis on pöörata enam tähelepanu riskidele, mis on seotud tehnoloogia kasutamisega sidevõrkudes, seda eriti elutähtsat teenust pakkuvate ettevõtjate osas," selgitas ta.

Sideteenuse osutamise ja sidevõrkude tehniliste nõuete määruse muutmise eelnõu kohaselt peab sideettevõtja kasutama sidevõrgu projekteerimisel, ehitamisel ja hooldamisel riist- ja tarkvara, mille kasutamine ei kujuta ohtu riigi julgeolekule.

Elutähtsat teenust osutav sideettevõtja esitab sidevõrgu riist- ja tarkvara tehnilised andmed enne investeeringute tegemist tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ametile (TTJA), kes edastab need julgeolekuasutustele ja riigi infosüsteemi ametile, kes need kooskõlastavad või kooskõlastamata jätavad.

"Riigi eesmärk on tagada, et sideteenuse pakkujad arvestaksid riiklike riskihinnangutega, ainult nii saab ühiskond jätkuvalt usaldada avalikult pakutavaid sideteenuseid," lisas minister Kert Kingo.

Eelnõu seab nii julgeolekuasutustele kui TTJA-le kooskõlastuse andmise ajaks 30 päeva alates dokumentide laekumisest vastavasse asutusse. Kooskõlastamise nõue seatakse ka sagedusloa saamise tingimuseks. Lähiajal alustab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ka avalikku konsultatsiooni sideettevõtjatega.

Eelnõu valmis IKT-seadmete usaldamise töörühma töö tulemusena. IKT seadmete usaldamise poliitika töörühma moodustas juuni teises pooles minister Kert Kingo. Töörühma ülesandeks anti töötada välja IKT-seadmete tehnoloogilise turbe ja usaldusväärsuse poliitika ning vajalikud täiendused õigusaktides.

Huawei Balti juht Ricky Chen kinnitas mõne päeva eest Delfile, et nendele teadaolevalt pole valitsusel plaanis Huawei seadmete kasutamist piirata. Peaminister Jüri Ratase sõnul jätkuvad Eestis arutelud 5G turvalisuse teemal, nagu teisteski riikides.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755